
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
19 października 2024 r. odbyła się w Hotelu Altus w Poznaniu konferencja poświęcona „Najnowszym rekomendacjom i zaleceniom w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości” zorganizowana przez naszą redakcję.
O godzinie 9.00 miało miejsce uroczyste rozpoczęcie konferencji, w trakcie którego przywitano wszystkich uczestników. Jako pierwsza wystąpiła dr hab. n. med. Monika Szulińska, wygłaszając prelekcję na temat farmakoterapii otyłości w praktyce. W trakcie wystąpienia zostały przedstawione najnowsze zalecenia, opracowane przez PTLO na 2024 r. Następnie dr n. med. i dr n. o zdr. Adrian Kwaśny skupił uwagę na niefarmakologicznym zapobieganiu zaburzeniom lipidowym oraz nadciśnieniu tętniczemu i ich leczeniu. Z kolei dr n. med. i dr n. o zdr. Maja Czerwińska wygłosiła referat pt. „Otyłość u chorego z nowotworem złośliwym – profilaktyka i leczenie”, co wzbudziło zaciekawienie audytorium. Pierwszy blok został zakończony tematyką edukacji żywieniowej online. O praktycznych narzędziach wsparcia zespołu terapeutycznego opowiedziała mgr Monika Korólczyk- Kowalczyk.
19 października 2024 r. odbyła się w Hotelu Altus w Poznaniu konferencja poświęcona „Najnowszym rekomendacjom i zaleceniom w zakresie dietoterapii chorób będących następstwem otyłości” zorganizowana przez naszą redakcję.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
Rak pęcherza moczowego jest najczęściej rozpoznawalnym nowotworem w obrębie układu moczowego. Zajmuje dziewiąte miejsce wśród najczęściej występujących nowotworów na świecie. Zdecydowanie częściej chorują mężczyźni, a większość zachorowań przypada po 45. roku życia. Za najważniejsze i kluczowe czynniki ryzyka rozwoju raka pęcherza moczowego uznaje się palenie tytoniu oraz narażenie zawodowe na chemikalia stosowane w przemyśle.
Niezależnie od postaci klinicznej mukowiscydozy fundamentalne znaczenie ma odpowiednie żywienie, pozwalające uzyskać należną masę ciała. Należy stosować dietę wysokokaloryczną (130–150% zapotrzebowania zdrowych rówieśników) bogatobiałkową i bogatotłuszczową, prowadzić stałą suplementację witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (ADEK).