menu close arrow_back_ios person_add home

Współpraca dietetyka i fizjoterapeuty

Od pewnego czasu coraz bardziej popularny jest trend prowadzenia pacjenta przez cały zespół terapeutyczny. W skład takiego zespołu najczęściej wchodzą: lekarz, psycholog, dietetyk, fizjoterapeuta, pielęgniarka i − w zależności od potrzeby − specjaliści z innych dziedzin. W artykule postaramy się odpowiedzieć na pytania: jaka jest rola fizjoterapeuty, czy warto rozwijać współpracę na linii dietetyk − fizjoterapeuta oraz kiedy należy skierować pacjenta do specjalisty fizjoterapii i jakie korzyści dla pacjenta mogą wynikać z tej współpracy.

Na wstępie warto zastanowić się nad tym, kim jest fizjoterapeuta. Najczęściej na hasło „Jestem fizjoterapeutą” ludzie mówią: „O! To kiedy możesz zrobić mi masaż?”. Jednak masaż jest tylko jedną z technik pracy z pacjentem, jaką fizjoterapeuta posługuje się w swojej pracy. Przyjmuje się, że fizjoterapia obejmuje trzy składowe: fizykoterapię, masaż oraz kinezyterapię.

Fizykoterapia − to dziedzina medycyny fizykalnej, w której na organizm oddziałuje się rozmaitymi bodźcami fizycznymi pobieranymi z natury lub wytwarzanymi za pomocą specjalnych urządzeń. Do zabiegów fizykoterapeutycznych zalicza się np.: ciepłolecznictwo, światłolecznictwo, elektroterapię, ultradźwięki, wodolecznictwo i inne.

Masaż jest wykonywany głównie dłońmi i polega na wywieraniu odpowiedniego ucisku na tkanki. Masażysta wykorzystuje określone ruchy w określonym tempie i z odpowiednią siłą, zgodnie z przebiegiem mięśni oraz tkanek − od ich obwodu do serca.

Dział, który omówimy najszerzej, to kinezyterapia. Z greckiego kinesis oznacza ruch. Kinezyterapia jest to więc leczenie ruchem lub gimnastyka lecznicza. Aktywność fizyczna staje się środkiem leczniczym mającym wpływ na cały organizm. Chcąc zakwalifikować pacjenta do kinezyterapii, fizjoterapeuta powinien przeprowadzić badanie pacjenta obejmujące: wywiad, pomiary linijne długości i obwodów, badanie zakresu ruchu w stawach, ocenę siły mięśniowej, ocenę wydolności ogólnej, badanie czynnościowe, badanie odruchów neurologicznych oraz inne. Kinezyterapia obejmuje zabiegi o działaniu miejscowym i ogólnousprawniającym oraz metody kinezyterapeutyczne. Fizjoterapeuci pracują najczęściej w określonych dziedzinach; najczęściej są to: rehabilitacja kardiologiczna, neurologiczna, pulmunologiczna, ortopedyczna, pediatryczna i inne.

W niniejszym artykule skupimy się na współpracy dietetyka z fizjoterapeutą wyspecjalizowanym w zakresie metod kinezyterapeutycznych (terapia manualna oraz medyczny trening terapeutyczny), pracującym głównie z pacjentami z zaburzeniami ortopedycznymi. Najogólniejszym wskazaniem do wizyty u fizjoterapeuty jest choroba pochodząca z narządu ruchu. Jej głównym objawem jest ból wyzwalany podczas ruchu. Pacjent poradni dietetycznej najczęściej był już wcześniej u lekarza ortopedy, który zdiagnozował daną jednostkę chorobową – warto o to zapytać przed zaplanowaniem dalszych działań.

Od pewnego czasu coraz bardziej popularny jest trend prowadzenia pacjenta przez cały zespół terapeutyczny. W skład takiego zespołu najczęściej wchodzą: lekarz, psycholog, dietetyk, fizjoterapeuta, pielęgniarka i − w zależności od potrzeby − specjaliści z innych dziedzin. W artykule postaramy się odpowiedzieć na pytania: jaka jest rola fizjoterapeuty, czy warto rozwijać współpracę na linii dietetyk − fizjoterapeuta oraz kiedy należy skierować pacjenta do specjalisty fizjoterapii i jakie korzyści dla pacjenta mogą wynikać z tej współpracy.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim. Nadal chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi, nie tylko w gabinecie. Usłyszeć ją można w Dzień dobry TVN, Pytaniu na Śniadanie, Onet Rano #wiem oraz w Polskim Radio. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu diet roślinnych, otyłości i chorób układu pokarmowego.  

Zygmunt Bartosiewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Certyfikowany terapeuta manualny i trener personalny, wykładowca akademicki AWF w Warszawie, twórca Kliniki Fizjoterapii.

Sylwia Leszczyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Członek Polskiego Towarzystwa Dietetycznego oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Dietetyk i psychodietetyk, a także specjalista w zakresie immunożywienia. Jako założyciel i właściciel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej "Sanvita" współpracuje z zespołem dietetyków specjalizujących się w różnych dziedzinach dietoterapii oraz lekarzami innych specjalizacji, by wspólnie - kompleksowo leczyć pacjentów zgłaszających się po pomoc.