menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Miód lipowy na przeziębienie

Miód lipowy powstaje z nektarów i spadzi. W polskim klimacie pszczoły pozyskują go głównie z lipy szerokolistnej (Tilia platyphyllos) i lipy drobnolistnej (Tilia cordata). Może mieć barwę od jasnożółtej do lekko zielonej i zależy ona od okresu jego zbioru, im później pozyskiwany tym odcień jest ciemniejszy. Podczas krystalizacji staje się złocistożółty. Jego smak jest określany jako ostry, gorzkawy, delikatnie ziołowy. Zapach wyraźnie lipowy.
W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do wspomagania leczenia zapalenia górnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy. Dodatkowo wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Wiele osób sięga po niego gdy jest narażonych na silny stres, gdyż ma właściwości uspokajające i odprężające.

Miód lipowy dzięki dużej zawartości olejków eterycznych wykazuje silną aktywność antybiotyczną, niszczy drobnoustroje zlokalizowane na błonach śluzowych dróg oddechowych (zwłaszcza nosa i gardła). Literatura podaje informacje o jego silnym działaniu niszczącym na bakterie Gram – ujemne (np. Escherichia coli), Gram-dodatnie (np. gronkowce), grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze dla organizmu ludzkiego.

Wykorzystanie:

By wzmocnić efekt prozdrowotny miodu lipowego, zaleca się przyjmować go po wcześniejszym rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny, w ilości:

 

Zapalenie górnych dróg oddechowych

Przy takich dolegliwościach jak zapalenie błon śluzowych górnych dróg oddechowych zaleca się  wypijanie ciepłego roztworu na noc.

 

Przeziębienie przebiegające z wysoką temperaturą

Wypijanie ciepłego roztworu oraz pozostawanie na 2 dni w łóżku, ponieważ miód lipowy wykazuje silne działanie napotne.

 

Kaszel

Przyjmowanie naparu z kwiatu malwy. W 1 szklance napoju powinny znaleźć się 2 łyżki stołowe miodu lipowego, kwiat malwy.

 

UWAGA! Mimo wspomnianych wyżej pozytywnych właściwości miodu, powinny uważać na niego diabetycy i osoby z alergią na miód.

PRZYPISY

  1. Badania nad aktywnością antybiotyczną i działaniem przeciwutleniającym miodu, XLII Nauk Konf Pszczel, Puławy 2005; 144-6.
  2. Jojrisz N.P., Produkty pczełowodstwa i ich isledowanije, Wyd. Rosselchozdat, Moskwa s.44, 1976.
  3. Rybak-Chmielewska H., Szczęsna T., XXXIII Naukowa Konferencja Pszczelarska, Puławy 1996, s. 66

O autorze

Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.


Czytaj więcej