menu close arrow_back_ios person_add home

Właściwości zdrowotne przypraw świątecznych

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Z GABINETU DIETETYKA

22-12-2015

2/2015

Okres zimowy, a przede wszystkim świąteczny, kojarzy się niezmiennie z zapachem i smakiem przypraw, które w tym czasie dodawane są zarówno do potraw jak i napojów. Ich właściwości smakowe i wybitny aromat, to nie jedyne "zalety" cynamonu, anyżu czy imbiru. Wiele z nich ma właściwości zdrowotne, o czym warto informować lub przypominać naszym pacjentom.

 

PRZYPISY

  1. Borowy T., Kubiak M.S., Przyprawy korzenne - tradycja smaku, "Gospodarka Mięsna", 2009, 61, 5.
  2. Lutomski J., Znaczenie roślin przyprawowych, "Wiadomości Zielarskie",1998, 40,6, 9-10.
  3. Przewodnik po zdrowiu, praktyczny przewodnik po zdrowiu i nie tylko, „Salus” Zdrowie i bezpieczeństwo, Zabrze.

O autorze

Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.