menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

WZJG i nawroty w postaci IBS

dr n. o zdr. Karolina Janion

Z GABINETU DIETETYKA

30-09-2024

55/2024

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i zespół jelita drażliwego (IBS) to dwie odrębne jednostki chorobowe, jednak ich objawy mogą się nakładać, co często utrudnia diagnostykę1,2. WZJG, będące formą zapalnej choroby jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD), w fazie aktywnej objawia się bólem brzucha i biegunkami, a czasami także obecnością krwi w stolcu3 . Z kolei IBS to zaburzenie czynnościowe, bez zmian organicznych4,5. U pacjentów z WZJG w remisji mogą pojawiać się objawy podobne do IBS, co stanowi wyzwanie w postępowaniu terapeutycznym, w tym dietetycznym4.

PATOFIZJOLOGIA IBS U PACJENTÓW Z WZJG

IBS jest powszechnie rozpoznawanym zaburzeniem czynnościowym przewodu pokarmowego, które charakteryzuje się przewlekłym bólem brzucha oraz zmianami w rytmie wypróżnień, takimi jak biegunki, zaparcia lub występowaniem tych objawów naprzemiennie5 . IBS często współistnieje z WZJG, nawet u pacjentów, którzy osiągnęli remisję kliniczną i endoskopową3. Liczne badania wskazują, że objawy przypominające IBS są częste u pacjentów z WZJG, którzy nie wykazują aktywnego zapalenia jelit2,6.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i zespół jelita drażliwego (IBS) to dwie odrębne jednostki chorobowe, jednak ich objawy mogą się nakładać, co często utrudnia diagnostykę1,2. WZJG, będące formą zapalnej choroby jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD), w fazie aktywnej objawia się bólem brzucha i biegunkami, a czasami także obecnością krwi w stolcu3 . Z kolei IBS to zaburzenie czynnościowe, bez zmian organicznych4,5. U pacjentów z WZJG w remisji mogą pojawiać się objawy podobne do IBS, co stanowi wyzwanie w postępowaniu terapeutycznym, w tym dietetycznym4.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. o zdr. Karolina Janion

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.


Czytaj więcej