menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Bezpieczeństwo stosowania diety low-FODMAP u pacjentów z zespołem jelita drażliwego

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

Z GABINETU DIETETYKA

30-09-2024

55/2024

Stosowanie diety low-FODMAP wymaga od pacjenta identyfikacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, a także planowania i przygotowywania posiłków z uwzględnieniem dopuszczalnych wielkości porcji dla produktów zawierających FODMAP – dlatego jest stosunkowo trudna do przestrzegania. Dieta low-FODMAP cechuje się szerokim zakresem eliminacji pokarmowych, dlatego jej bezpieczeństwo budzi wielekontrowersji. 

Diety eliminacyjne, zwłaszcza stosowane przez dłuższy czas, mogą wiązać się z ryzykiem niedoborów pokarmowych oraz nasileniem zaburzonych zachowań związanych z jedzeniem. Jednakże dieta low-FODMAP cechuje się szerokim zakresem eliminacji pokarmowych, dlatego jej bezpieczeństwo budzi wiele kontrowersji.

 

Stosowanie diety low-FODMAP wymaga od pacjenta identyfikacji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, a także planowania i przygotowywania posiłków z uwzględnieniem dopuszczalnych wielkości porcji dla produktów zawierających FODMAP – dlatego jest stosunkowo trudna do przestrzegania. Dieta low-FODMAP cechuje się szerokim zakresem eliminacji pokarmowych, dlatego jej bezpieczeństwo budzi wielekontrowersji. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane.


Czytaj więcej