menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Olej rzepakowy jako zdrowsza alternatywa dla oliwy z oliwek w sałatkach

Olej rzepakowy to dobrze znany wszystkim olej roślinny zakwalifikowany już w 2006 roku przez Amerykańską Agencję ds. Żywności jako zdrowy olej. Bez wątpienia to jeden z najpopularniejszych tłuszczy na sklepowych półkach. W wielu badaniach naukowych udowodniono, iż jest bezpieczny do spożywania zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Od dawna olej rzepakowy porównywany był pod względem wartości odżywczych do oliwy z oliwek, którą uznaje się za najlepszy tłuszcz roślinny do stosowania jako dodatek do sałatek, ale czy na pewno tak jest?

Olej rzepakowy jest jednym z głównych tłuszczy roślinnych produkowanych w Polsce oraz trzecim najczęściej wytwarzanym na świecie. Jego globalne spożycie w latach 2019–2020 osiągnęło aż 27,8 mln ton!1,2 Używany jest zarówno jako dodatek do sałatek w formie surowej, jak i do obróbki termicznej podczas smażenia czy pieczenia. Głównym tego powodem jest jego wartość odżywcza, gdyż zawiera korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych1. Zawartość tych drugich w oleju rzepakowym przekracza 90% wszystkich kwasów tłuszczowych, w tym stosunek kwasu linolowego (21%) oraz alfa-linolenowego (11%) wynosi blisko 2:1. Wiele badań wykazało pozytywny wpływ omawianego tłuszczu na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, otyłości czy stanów zapalnych2, 6.

Olej rzepakowy to dobrze znany wszystkim olej roślinny zakwalifikowany już w 2006 roku przez Amerykańską Agencję ds. Żywności jako zdrowy olej. Bez wątpienia to jeden z najpopularniejszych tłuszczy na sklepowych półkach. W wielu badaniach naukowych udowodniono, iż jest bezpieczny do spożywania zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Od dawna olej rzepakowy porównywany był pod względem wartości odżywczych do oliwy z oliwek, którą uznaje się za najlepszy tłuszcz roślinny do stosowania jako dodatek do sałatek, ale czy na pewno tak jest?

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Chrzan

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dietetyk w Rehasport Clinic w Poznaniu. Specjalizuje się w zakresie żywienia kobiet w ciąży i laktacji, żywienia podczas choroby Hashimoto oraz PCOS, w zespole jelita drażliwego oraz w żywieniu sportowców. Szczególnym zainteresowaniem darzy sporty zespołowe oraz gotowanie, czego efekty publikuje na łamach autorskiego bloga.


Czytaj więcej