
Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach.
Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, którą charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego. Uszkodzenie złącza nerwowo-mięśniowego, leżące u podłoża miastenii, powoduje osłabienie oraz nadmierną nużliwość mięśniową. Osłabienie mięśni języka, podniebienia, gardła i przełyku może prowadzić do dysfagii. Włączenie odpowiedniej terapii neurologopedycznej, w połączeniu z dietoterapią, zmniejsza ryzyko powikłań w przebiegu choroby i może korzystnie poprawić jakość życia osób z miastenią.
Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, obejmującą tylko mięśnie szkieletowe. Chorobę charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego, który produkuje przeciwciała przeciwko receptorowi acetylocholiny (miastenia seropozytywna, występująca u około 85% chorych) oraz przeciwko kinazie tyrozyny (MuSK-MG), występująca u pozostałej grupy chorych. Według statystyk MG częściej występuje u kobiet. Może rozwinąć się w każdym wieku, główny szczyt zachorowania obserwuje się w dwóch grupach wiekowych, w 2. i 3. dekadzie oraz od 6. do 8. dekady życia. W zdecydowanej większości choroba ma charakter przewlekły, a więc osoby chore wymagają leczenia przez całe życie, najczęściej przy wsparciu opiekuna. Choroba ta często nie jest diagnozowana właściwie, co opóźnia wprowadzenie różnych form terapii. U ponad połowy pacjentów z miastenią, choroba ta jest diagnozowana po roku lub później od pojawienia się pierwszych objawów. To dlatego, że objawy są niespecyficzne i miastenia może być początkowo mylona z innymi schorzeniami.
Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, którą charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego. Uszkodzenie złącza nerwowo-mięśniowego, leżące u podłoża miastenii, powoduje osłabienie oraz nadmierną nużliwość mięśniową. Osłabienie mięśni języka, podniebienia, gardła i przełyku może prowadzić do dysfagii. Włączenie odpowiedniej terapii neurologopedycznej, w połączeniu z dietoterapią, zmniejsza ryzyko powikłań w przebiegu choroby i może korzystnie poprawić jakość życia osób z miastenią.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach.
Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta.
Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.
W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.