menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Porównanie składu i właściwości zdrowotnych oliwy i oleju rzepakowego

Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach. 

Oleje roślinne stanowią ważny element diety człowieka nie tylko z racji dużej wartości energetycznej, ale także sporej ilości cennych dla zdrowia składników, jak jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, sterole roślinne, polifenole i inne związki o działaniu bioaktywnym. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele olejów roślinnych (zależnie od rodzaju użytego surowca, np. nasiona rzepaku, słonecznika, sezamu, lnu, czarnuszki, pestki dyni, owoce oliwki), przy czym dość dużą popularnością cieszą się olej rzepakowy i oliwa z oliwek z racji chociażby ich uniwersalnego wykorzystania w codziennej kuchni.

Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy są cennymi źródłami steroli roślinnych znanych ze swych właściwości hipolipemizujących, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu LDL poprzez jego ograniczone wchłanianie w jelitach. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl


Czytaj więcej