Leczenie żywieniowe jest integralną częścią procesu leczniczego u chorych onkologicznych. Ma ono na celu utrzymanie lub poprawę czynności narządów oraz powstrzymanie utraty masy ciała.
| TŁUSZCZ/ŹRÓDŁO TŁUSZCZU | (+) ZALECANE, (-) NIEZALECANE, (+/-)*  | 
		
| Olej rzepakowy | + | 
| Olej lniany | + | 
| Oliwa z oliwek | + | 
| Olej palmowy | - | 
| Olej kokosowy | - | 
| Olej słonecznikowy | +/- | 
| Olej sojowy | +/- | 
| Masło | +/- | 
| Margaryna miękka | + | 
| Margaryna twarda | - | 
| Śmietana | +/- | 
| Jaja | +/-** | 
| Ser żółty | +/- | 
| Mięso | +/- | 
| Tłuste ryby | + | 
| Tran | + | 
| Orzechy | + | 
* W ograniczonych ilościach
** Osoby zdrowe: 4−6 jaj tygodniowo, osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego: do 3 jaj
