Imbir lekarski (Zingiber officinale) jest przyprawą, która wykorzystywana jest w kuchniach całego świata od tysięcy lat.
Jest również prawdopodobnie pierwszą przyprawą, która trafiła do Europy. W swoich pismach, szczególną uwagę poświęcili mu Marco Polo i Paracelsus.
Ma zastosowanie nie tylko jako dodatek kulinarny- często wykorzystywany jest w kosmetologii i farmakologii.
W Polsce najczęściej spotykane są kłącza imbiru lekarskiego i w takiej postaci jest on także spożywany. Ta część zawiera składniki odżywcze, takie jak: białka, węglowodany, błonnik pokarmowy, oraz taniny i składniki mineralne1.
czytaj dalej
Dietetyk Ewa Bulczak
Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
czytaj dalej
Dietetyk Ewa Bulczak
Menopauza charakteryzuje się spadkiem poziomu estrogenu, co wiąże się z wieloma dolegliwościami (nieregularna miesiączka, wybuchy gorąca, suchość pochwy, jak również nadmierna potliwość). Obecnie stosuje się hormonalną terapię zastępczą, jednak istnieją składniki roślinne, które mają działanie estrogenne np. izoflawony, kumestany (kumestrol), lignany oraz dihydroksychalkony, jak również lignany flawonoidy i kwercytyna, które wykorzystywane są w suplementach diety.
czytaj dalej