Drugie śniadanie − Sałatka ze szpinakiem, jajkiem na twardo i papryką, z pieczywem pełnoziarnistym
- 2 garście liści młodego szpinaku,
- czerwona papryka,
- duża garść pomidorków cherry,
- jajko na twardo,
- łyżka pestek dyni,
- ½ łyżki oleju z zarodków pszennych,
- sól, pieprz,
- kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Liście młodego szpinaku myjemy i suszymy, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pomidory cherry, pokrojone jajko ugotowane na twardo. Skrapiamy olejem z zarodków pszennych. Posypujemy pestkami dyni, solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka:
Szpinak i inne zielone liściaste warzywa − to nie tylko dobre źródło kwasu foliowego (udział w wytwarzaniu kwasu nukleinowego) i magnezu, ale i żelaza. Badania potwierdzają, że żelazo pochodzenia roślinnego zwiększa płodność. Papryka − dzięki wysokiej zawartości witaminy C − zwiększy jego przyswajanie. Dodatek pestek dyni i jajka zapewnia niezbędną w procesie spermatogenezy i wewnątrzmacicznym wzrastaniu płodu dawkę cynku. Olej z zarodków pszennych wyróżnia się zawartością witaminy E i koenzymu Q10.
Obiad − Łosoś pieczony z kaszą gryczaną niepaloną i gotowanymi na parze brokułami, marchewką i fasolką szparagową
- Filet z łososia – 90 g,
- sól, pieprz,
- koperek,
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
- kilka różyczek brokuła,
- marchewka,
- garść fasolki szparagowej.
Posypujemy filet z łososia solą i pieprzem, obkładamy koperkiem i skrapiamy oliwą. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego do 180o piekarnika. Pieczemy 6−8 minut. Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1 część kaszy, 2 części lekko posolonej wody, do czasu wchłonięcia płynu. Gotujemy na parze pokrojoną marchewkę, brokuł i fasolkę szparagową.
Komentarz dietetyka:
Łosoś dostarczy dużą ilość kwasów omega-3, witaminę B12 potrzebną w procesie spermatogenezy, witaminę B6 – niezbędną do produkcji żeńskich hormonów płciowych oraz właściwego działania progesteronu i estrogenu. Niedobór tej witaminy prowadzi do zahamowania wydzielania estrogenów przez jajniki. Brokuły uzupełnią ilość tej witaminy oraz kwasu foliowego i antyoksydantów (koenzym Q10, kwercetyna). Warzywa dzięki gotowaniu na parze zachowają więcej wartości odżywczych niż w przypadku gotowania w wodzie. Kasza gryczana − to jedno z lepszych źródeł żelaza. Pełnoziarniste kasze i produkty o niskich IG obniżają ryzyko niepłodności w wyniku zaburzeń owulacji.
Podwieczorek − Jogurtowy pudding chia z musem truskawkowym
- 2 łyżki nasion chia,
- jogurt naturalny 150 g,
- łyżeczka syropu klonowego,
- szklanka plasterków truskawek.
Do naturalnego jogurtu wsypujemy porcję nasion chia. Słodzimy syropem klonowym. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Miksujemy truskawki i polewamy musem pudding.
Komentarz dietetyka:
Chia − to superprodukt, który dostarczy dużą dawkę magnezu, cynku i żelaza, a także PUFAs. Szklanka plasterków truskawek praktycznie pokryje 100% RDA na witaminę C i tym samym wpłynie na zwiększenie przyswajalności żelaza.
Kolacja − Sałatka z grillowanych warzyw z czarną soczewicą z sosem vinegrette i pieczywem pełnoziarnistym
- ½ bakłażana i cukinii,
- papryka,
- mieszanka sałat – 2 garście,
- 1/3 szklanki czarnej soczewicy,
- łyżka oleju lnianego,
- łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól,
- ząbek czosnku,
- kromka pieczywa pełnoziarnistego.
Kroimy w plastry bakłażana, cukinię i paprykę. Skrapiamy lekko oliwą i grillujemy. Gotujemy czarną soczewicę w lekko osolonym wrzątku. Na umytej i osuszonej sałacie układamy grillowane warzywa i posypujemy soczewicą. Z oleju lnianego, soku z cytryny, pieprzu, soli i wyciśniętego czosnku przygotowujemy sos vinaigrette. Polewamy nim sałatkę.
Komentarz dietetyka:
Posiłek ten będzie doskonałym źródłem witaminy A (niezbędnej w produkcji żeńskich hormonów płciowych) oraz kwasu foliowego. Soczewica − to doskonałe źródło selenu wpływającego na jakość nasienia oraz podtrzymanie ciąży. Na poprawę parametrów nasienia wpłynie również witamina C.
dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.
czytaj dalej
Ewa Grabani
Coraz częściej spotykanym zaburzeniem gospodarki węglowodanowej jest hipoglikemia reaktywna. Czym jest? Jaka jest jej patogeneza? Jak ją leczyć?
czytaj dalej
Ewa Bulczak
Witamina D jest unikatowa ze względu na fakt, że jest syntetyzowana w skórze człowieka z prowitaminy D podczas ekspozycji ciała na światło słoneczne, a także dlatego, że wykazuje aktywne działanie − jak hormon (działanie plejotropowe).
czytaj dalej