menu close arrow_back_ios person_add home

Suplementacja dietetyczna u pacjentów z chorobą Hashimoto

dr n. biomed. Joanna Jurek

IMMUNOŻYWIENIE

01-01-2023

45/2023

Rosnące zainteresowanie wykorzystaniem suplementacji dietetycznej w leczeniu pacjentów z przewlekłymi zaburzeniami o podłożu zapalnym, jak choroba Hashimoto cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na potencjał do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a także wspomagania farmakologicznego. Niestety, pomimo wielu przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wskazujących na zaangażowanie poszczególnych składników dietetycznych w prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, nadal brakuje szczegółowych wytycznych, jakie suplementy dietetyczne warto rozważyć u pacjentów z Hashimoto.

Rosnące zainteresowanie wykorzystaniem suplementacji dietetycznej w leczeniu pacjentów z przewlekłymi zaburzeniami o podłożu zapalnym, jak choroba Hashimoto cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na potencjał do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a także wspomagania farmakologicznego. Niestety, pomimo wielu przeprowadzonych dotychczas badań naukowych wskazujących na zaangażowanie poszczególnych składników dietetycznych w prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, nadal brakuje szczegółowych wytycznych, jakie suplementy dietetyczne warto rozważyć u pacjentów z Hashimoto.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.