menu close arrow_back_ios person_add home

Niedobory i źródła witaminy B1 w diecie

mgr Marta Woźniak

Z GABINETU DIETETYKA

01-01-2023

45/2023

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Marta Woźniak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Autorka artykułów do specjalistycznego czasopisma dla dietetyków ,,Współczesna Dietetyka”.  Organizatorka szkoleń dla dietetyków z zakresu dietetyki sportowej, trenerów personalnych, trenerów przygotowania motorycznego oraz fizjoterapeutów. Sama również uczestniczyła w wielu kursach dotyczących żywienia osób aktywnych oraz pracowała jako trener personalny. Doświadczenie praktyczne zdobywała pod okiem wielu specjalistów z zakresu dietetyki klinicznej oraz sportowej. Aktualnie kontynuuje rozwój oraz poszerzanie wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ,,Sanvita”. Przyszłość wiąże z dietetyką sportową i współpracą z zawodowymi sportowcami.