W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.
W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.
mgr Anna Brandys
Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?
czytaj dalej
Jagoda Dudek
Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest utrzymanie w zdrowiu jelit i bytującej w nich mikroflory. Niekorzystne warunki środowiska, nadmiar antybiotyków, środków dezynfekcyjnych i złe odżywianie sprzyjają ich osłabieniu. Coraz więcej osób cierpi także na zaburzenia odporności, które mogą stać się przyczyną chorób powodowanych przez patogeny oportunistyczne. Jednym z nich jest C. albicans, którego nadmierny rozrost powoduje różnorodne objawy u pacjentów1.
czytaj dalej
dr hab. n.med. Monika Szulińska
3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.
czytaj dalej