Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetykai
dr hab. n.med. Monika Szulińska
3 grudnia z inicjatywy redakcji „Współczesnej Dietetyki” odbyło się certyfikowane szkolenie online „Zespół metaboliczny okiem lekarza i dietetyka. Nowe rekomendacje, wytyczne i praktyczne postępowanie”. Do przeprowadzenia szkolenia zaprosiliśmy ekspertki z zakresu leczenia otyłości i zespołu metabolicznego – dr hab. n. med. Monikę Szulińską oraz dr n. o zdr. Matyldę Kręgielską-Narożną. Szkolenie zostało objęte honorowym patronatem PTLO – Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz PZZD – Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków. O zespole metabolicznym oraz roli lekarza i dietetyka w jego terapii rozmawiamy z dr hab. n. med. Moniką Szulińską.
czytaj dalej
Postępowanie żywieniowe jako wsparcie leczenia endometriozyi
mgr Kinga Skoracka
Modyfikacje diety i stylu życia mogą mieć znaczący wpływ na przebieg oraz progresję endometriozy poprzez regulację stanu zapalnego, wpływ na aktywność estrogenów, cykl menstruacyjny oraz metabolizm prostaglandyn.
czytaj dalej
Olej rzepakowy jako dietetyczny eliksir młodościi
Anna Brandys
Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?
czytaj dalej