
Nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)
Część artykułu pochodzi z czwartego modułu (Nutrition in Sport) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".
Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.
Research on the role of nutrition in exercise and sport has been developing rapidly over the last 20 years. Today there is no doubt that athletes can benefit from adequate energy, nutrient and fluid intake, and that nutrition plays a key role in training and competition.
The training session is not only the physical exercise. Both competitive athletes and amateurs should be conscious about other factors which influence optimal health and promote better performance. Thus multifactor approach is needed to optimize the effort undertaken during training session and the obtained results. This includes determining individual fluid, energy and nutrient intake which needs to be adjusted to individual goals, needs and the training period.
Good nutrition helps both competitive athletes and individuals who exercise for fitness or recreation to:
Część artykułu pochodzi z czwartego modułu (Nutrition in Sport) kursu e-learningowego "English for Clinical Dietetics and Nutrition".
Czarnym kolorem oznaczono: useful words and expresions, niebieskim kolorem oznaczono: useful words with prepositions, zielonym kolorem oznaczono: useful collocations.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)
Od lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Coraz większą wagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej uważany jest za istotny czynnik rokowniczy.
W maju 2013 r. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne wydało piątą edycję klasyfikacji zaburzeń psychicznych DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).