menu person_add home

Zastosowanie diety roślinnej w cukrzycy i stanie przedcukrzycowym

mgr Agata Stróżyk

DIETA W CUKRZYCY

01-07-2022

42/2022

Dieta roślinna jest jedną ze strategii żywieniowych, która może być stosowana u pacjentów z cukrzycą typu 2. Dostępne dowody naukowe głównie odnoszą się do diety wegańskiej. Brakuje badań, które oceniałyby skuteczność stosowania innych rodzajów diet wegetariańskich w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz diet roślinnych w leczeniu stanu przedcukrzycowego.

Dieta roślinna jest jedną ze strategii żywieniowych, która może być stosowana u pacjentów z cukrzycą typu 2. Dostępne dowody naukowe głównie odnoszą się do diety wegańskiej. Brakuje badań, które oceniałyby skuteczność stosowania innych rodzajów diet wegetariańskich w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz diet roślinnych w leczeniu stanu przedcukrzycowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM), doktorantka w Klinice Pediatrii WUM, specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet MONASH), autorka przeglądów systematycznych i miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie), kurs żywienia w pediatrii (PGPN) oraz liczne kursy LLL (ESPEN). Dietetyk NIZP-PZH. Członkini ESPGHAN AHP i Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.