menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Suplementacja w jadłowstręcie psychicznym

Jadłowstręt psychiczny to choroba należąca do grupy zaburzeń odżywiania, która charakteryzuje się występowaniem nieprawidłowych wzorców żywieniowych obejmujących zarówno restrykcje dotyczące wartości energetycznej, jak i często eliminacje określonych grup produktów. Zachowania te mogą prowadzić do rozwoju niedoborów pokarmowych o różnorakich konsekwencjach klinicznych. Suplementacja niektórych związków chemicznych może wspomóc proces leczenia jadłowstrętu i zapobiegać odległym skutkom niedożywienia. 

ANOREXIA NERVOSA A NIEDOBORY POKARMOWE

Jadłowstręt psychiczny (AN) jest klasyfikowany jako jedno z zaburzeń odżywiania charakteryzujące się występowaniem bardzo niskiej masy ciała oraz lękiem przed jej przyrostem. Towarzyszą mu zachowania, których celem jest utrzymanie lub dalsza redukcja już nieprawidłowej masy ciała skoncentrowane na ograniczaniu spożycia pokarmów, a niekiedy także nadmierna aktywność fizyczna czy prowokowanie wymiotów lub/ i stosowanie środków przeczyszczających oraz niektórych leków. Pacjenci z jadłowstrętem psychicznym wykazują nadmierną koncentrację na obrazie ciała, któremu przypisują kluczowe znaczenie dla kształtowania własnej samooceny1,2.

Jadłowstręt psychiczny to choroba należąca do grupy zaburzeń odżywiania, która charakteryzuje się występowaniem nieprawidłowych wzorców żywieniowych obejmujących zarówno restrykcje dotyczące wartości energetycznej, jak i często eliminacje określonych grup produktów. Zachowania te mogą prowadzić do rozwoju niedoborów pokarmowych o różnorakich konsekwencjach klinicznych. Suplementacja niektórych związków chemicznych może wspomóc proces leczenia jadłowstrętu i zapobiegać odległym skutkom niedożywienia. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka i psychodietetyczka, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED. Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood” ,„Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów . Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.


Czytaj więcej