menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Probiotykoterapia w zespole jelita drażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

01-10-2023

NR 49/2023

Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS), niekiedy nazywany zespołem jelita nadwrażliwego, to schorzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym, diagnozowane na drodze wykluczenia innych jednostek chorobowych, objawiające się głównie przewlekłym bólem brzucha połączonym ze zmianą rytmu wypróżnień. Warto podkreślić, że pacjenci z IBS mają odmienny skład mikrobioty jelit w porównaniu do osób bez chorób przewodu pokarmowego.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Probiotykoterapia w zespole jelita drażliwego

dr n. med. Justyna Jessa

Article image

Zespół jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome – IBS), niekiedy nazywany zespołem jelita nadwrażliwego, to schorzenie układu pokarmowego o charakterze czynnościowym, diagnozowane na drodze wykluczenia innych jednostek chorobowych, objawiające się głównie przewlekłym bólem brzucha połączonym ze zmianą rytmu wypróżnień. Warto podkreślić, że pacjenci z IBS mają odmienny skład mikrobioty jelit w porównaniu do osób bez chorób przewodu pokarmowego.

Czytam więcej
Article image

Nowe spojrzenie na rolę diety w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

01-09-2023

NR 49/2023

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest procesem zapalnym, który może być umiejscowiony na dowolnym odcinku przewodu pokarmowego. Proces rozpoczyna się od uszkodzeń błony śluzowej i może stopniowo zajmować coraz głębsze warstwy ściany jelita, powodując powstawanie ropni, zwężeń i przetok (Jasyk i Paradowska 2008, WHO 2009, Wawryniuk i wsp. 2017). Odpowiednio dobrana metoda leczenia umożliwia opanowanie stanu zapalnego i przeciwdziałanie jego powstawaniu.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nowe spojrzenie na rolę diety w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

Article image

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest procesem zapalnym, który może być umiejscowiony na dowolnym odcinku przewodu pokarmowego. Proces rozpoczyna się od uszkodzeń błony śluzowej i może stopniowo zajmować coraz głębsze warstwy ściany jelita, powodując powstawanie ropni, zwężeń i przetok (Jasyk i Paradowska 2008, WHO 2009, Wawryniuk i wsp. 2017). Odpowiednio dobrana metoda leczenia umożliwia opanowanie stanu zapalnego i przeciwdziałanie jego powstawaniu.

Czytam więcej
Article image

Dysbioza polekowa – jak zabezpieczyć mikrobiotę jelitową?

Mikrobiom jelitowy stanowi zbiór wszystkich mikroorganizmów obecnych w naszym przewodzie pokarmowym, czyli około 1000 różnych gatunków bakterii, grzybów i archeonów. Najliczniejsze grupy bakterii stanowią Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria i Actinobacteria, z których każda skupia wiele różnych gatunków. W jelicie grubym szczególnie licznie występują bakterie o właściwościach probiotycznych, takie jak Bifidobacterium spp., Bacterioides spp. i Lactobacillus spp, których rola nie jest jeszcze w pełni poznana. Niemniej jednak można zaobserwować ich pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Dysbioza polekowa – jak zabezpieczyć mikrobiotę jelitową?

mgr Dominika Tomaszewska

Article image

Mikrobiom jelitowy stanowi zbiór wszystkich mikroorganizmów obecnych w naszym przewodzie pokarmowym, czyli około 1000 różnych gatunków bakterii, grzybów i archeonów. Najliczniejsze grupy bakterii stanowią Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria i Actinobacteria, z których każda skupia wiele różnych gatunków. W jelicie grubym szczególnie licznie występują bakterie o właściwościach probiotycznych, takie jak Bifidobacterium spp., Bacterioides spp. i Lactobacillus spp, których rola nie jest jeszcze w pełni poznana. Niemniej jednak można zaobserwować ich pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza.

Czytam więcej