menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na regulację gospodarki hormonalnej kobiet

Zaburzenia gospodarki hormonalnej są coraz częściej diagnozowane u kobiet w różnym wieku, wpływając na szerokie spektrum procesów metabolicznych, reprodukcyjnych i emocjonalnych. Hormony pełnią kluczową rolę w regulacji homeostazy organizmu, dlatego ich równowaga jest niezbędna dla zachowania zdrowia. Istnieje wiele czynników wpływających na funkcjonowanie układu hormonalnego, w tym sposób odżywiania, który odgrywa istotną rolę w jego regulacji.

Gospodarka hormonalna stanowi integralną część homeostazy organizmu, wpływając na procesy metaboliczne, rozrodcze oraz adaptacyjne. Hormony, produkowane przez gruczoły endokrynne, regulują takie funkcje jak metabolizm glukozy, cykl menstruacyjny, funkcjonowanie układu nerwowego czy gospodarkę wodno-elektrolitową1,3. Zakłócenia w równowadze hormonalnej mogą skutkować różnorodnymi problemami zdrowotnymi, począwszy od insulinooporności i nadwagi, po trudności w zajściu w ciążę czy zmniejszenie gęstości mineralnej kości4.

Znaczące zmiany hormonalne u kobiet zachodzą w takich okresach życia, jak dojrzewanie, ciąża czy menopauza. Każdy z tych etapów wymaga dostosowania strategii żywieniowych i terapeutycznych, aby wspierać równowagę hormonalną oraz przeciwdziałać potencjalnym skutkom ubocznym, takim jak zaburzenia metaboliczne czy wzrost ryzyka chorób przewlekłych2,5.

Zaburzenia gospodarki hormonalnej są coraz częściej diagnozowane u kobiet w różnym wieku, wpływając na szerokie spektrum procesów metabolicznych, reprodukcyjnych i emocjonalnych. Hormony pełnią kluczową rolę w regulacji homeostazy organizmu, dlatego ich równowaga jest niezbędna dla zachowania zdrowia. Istnieje wiele czynników wpływających na funkcjonowanie układu hormonalnego, w tym sposób odżywiania, który odgrywa istotną rolę w jego regulacji.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Szymczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Psychodietetyk. Autorka planera skupiającego się na mindful eatingu, redukcji stresu i budowaniu nawyków „uważny planer”. Specjalizuję się w leczeniu zaburzeń odżywiania i ich powikłań jelitowo – żołądkowych oraz hormonalnych. W pracy bazuje na dialogu motywacyjnym i skupia się na osi jelito–mózg, które mają bezpośredni wpływ na zachowania żywieniowe. Poza konsultacjami prowadzi liczne szkolenia i warsztaty z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki.


Czytaj więcej