Zaburzenia gospodarki lipidowej to najczęstszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol, choć niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze staje się poważnym zagrożeniem. Zrozumienie roli cholesterolu i wpływu diety, w tym fitosteroli, na jego poziom, ma istotne znaczenie w prewencji choroby miażdżycowej oraz choroby niedokrwiennej serca.
Zaburzenia gospodarki lipidowej są najbardziej rozpowszechnionym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego. Częstość występowania dyslipidemii w Polsce jest szacowana na 60–80% osób w populacji powyżej 18. roku życia. Część obecnych we krwi lipoprotein (LDL, lipoproteina (a) [Lp(a)], remnanty lipoprotein o bardzo małej gęstości [VLDL] i remnanty chylomikronów) uczestniczy we wszystkich etapach aterogenezy, przyczyniając się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego na podłożu miażdżycy1,4.
Zaburzenia gospodarki lipidowej to najczęstszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol, choć niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze staje się poważnym zagrożeniem. Zrozumienie roli cholesterolu i wpływu diety, w tym fitosteroli, na jego poziom, ma istotne znaczenie w prewencji choroby miażdżycowej oraz choroby niedokrwiennej serca.