menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Sterole roślinne w diecie. Mechanizmy i korzyści w kontroli cholesterolu.

Zaburzenia gospodarki lipidowej to najczęstszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol, choć niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze staje się poważnym zagrożeniem. Zrozumienie roli cholesterolu i wpływu diety, w tym fitosteroli, na jego poziom, ma istotne znaczenie w prewencji choroby miażdżycowej oraz choroby niedokrwiennej serca.

Zaburzenia gospodarki lipidowej są najbardziej rozpowszechnionym czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego. Częstość występowania dyslipidemii w Polsce jest szacowana na 60–80% osób w populacji powyżej 18. roku życia. Część obecnych we krwi lipoprotein (LDL, lipoproteina (a) [Lp(a)], remnanty lipoprotein o bardzo małej gęstości [VLDL] i remnanty chylomikronów) uczestniczy we wszystkich etapach aterogenezy, przyczyniając się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego na podłożu miażdżycy1,4.

Zaburzenia gospodarki lipidowej to najczęstszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol, choć niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze staje się poważnym zagrożeniem. Zrozumienie roli cholesterolu i wpływu diety, w tym fitosteroli, na jego poziom, ma istotne znaczenie w prewencji choroby miażdżycowej oraz choroby niedokrwiennej serca.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. med. Aneta Kościołek

CZYTAM ARTYKUŁY

Redaktor merytoryczna magazynu Współczesna Dietetyka. Dietetyk, biotechnolog. Wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Szczególne zainteresowania naukowe: polifenole, żywienie kobiet w ciąży oraz wpływ żywienia na układ sercowo-naczyniowy. Członek zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka publikacji naukowych oraz promotor kilkudziesięciu prac dyplomowych.


Czytaj więcej