Pierwsze doniesienia na temat wpływu histaminy na organizm człowieka pojawiły się już w latach 40. XX wieku. Początkowo objawy towarzyszące nietolerancji histaminy po spożyciu tuńczyka wiązano z występowaniem w tkankach ryby bakterii mających zdolność dekarboksylacji histydyny do histaminy i stąd też określane wcześniej zatrucie histaminą nazywano skombrotoksizmem (od nazwy rodziny Scombridae, czyli makrelowatych, do których zaliczany jest między innymi tuńczyk). Obecnie wiadomo, że histamina występuje również w wielu innych produktach żywnościowych, a problem z jej tolerancją dotyka coraz większe grono osób1,2.
Nietolerancja histaminy to coraz powszechniejszy problem zdrowotny manifestujący się szeroką gamą objawów klinicznych. Rola dietoterapii w regulowaniu poziomu histaminy w organizmie, wydaje się jedną z kluczowych na drodze do dobrego samopoczucia pacjenta.
mgr Paulina Szymczak
Zaburzenia gospodarki hormonalnej są coraz częściej diagnozowane u kobiet w różnym wieku, wpływając na szerokie spektrum procesów metabolicznych, reprodukcyjnych i emocjonalnych. Hormony pełnią kluczową rolę w regulacji homeostazy organizmu, dlatego ich równowaga jest niezbędna dla zachowania zdrowia. Istnieje wiele czynników wpływających na funkcjonowanie układu hormonalnego, w tym sposób odżywiania, który odgrywa istotną rolę w jego regulacji.
czytaj dalej
dr n. med. Aneta Kościołek
Zaburzenia gospodarki lipidowej to najczęstszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Cholesterol, choć niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze staje się poważnym zagrożeniem. Zrozumienie roli cholesterolu i wpływu diety, w tym fitosteroli, na jego poziom, ma istotne znaczenie w prewencji choroby miażdżycowej oraz choroby niedokrwiennej serca.
czytaj dalej
Choroby otępienne, szerzej znane jako demencja, są poważnym problemem zarówno społecznym jak i ekonomicznym, który dotyka głównie osoby w podeszłym wieku. Postępy choroby uniemożliwiają normalne życie, doprowadzając do stanu całkowitej zależności od bliskich i otoczenia.
czytaj dalej