menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Diagnostyka i postępowanie żywieniowe w nietolerancji histaminy

Nietolerancja histaminy to coraz powszechniejszy problem zdrowotny manifestujący się szeroką gamą objawów klinicznych. Rola dietoterapii w regulowaniu poziomu histaminy w organizmie, wydaje się jedną z kluczowych na drodze do dobrego samopoczucia pacjenta.

Pierwsze doniesienia na temat wpływu histaminy na organizm człowieka pojawiły się już w latach 40. XX wieku. Początkowo objawy towarzyszące nietolerancji histaminy po spożyciu tuńczyka wiązano z występowaniem w tkankach ryby bakterii mających zdolność dekarboksylacji histydyny do histaminy i stąd też określane wcześniej zatrucie histaminą nazywano skombrotoksizmem (od nazwy rodziny Scombridae, czyli makrelowatych, do których zaliczany jest między innymi tuńczyk). Obecnie wiadomo, że histamina występuje również w wielu innych produktach żywnościowych, a problem z jej tolerancją dotyka coraz większe grono osób1,2.

 

Nietolerancja histaminy to coraz powszechniejszy problem zdrowotny manifestujący się szeroką gamą objawów klinicznych. Rola dietoterapii w regulowaniu poziomu histaminy w organizmie, wydaje się jedną z kluczowych na drodze do dobrego samopoczucia pacjenta.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl


Czytaj więcej