menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Witamina B12: Kluczowa rola, niedobory i skuteczne sposoby suplementacji

Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej wchłanianie z pożywienia może być utrudnione. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne. Ponieważ głównym źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, osoby stosujące diety roślinne, w szczególności wegańskie, są szczególnie narażone na jej niedobór.

Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest jednym z kluczowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, w tym w syntezach DNA, produkcji czerwonych krwinek oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jednak pomimo jej nieocenionej roli, witamina B12 nie jest łatwo przyswajalna z pożywienia, co sprawia, że jej niedobory mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne. Szczególnie narażone na niedobory tej witaminy są osoby stosujące diety roślinne, w tym wegańskie, które wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego, będące głównym źródłem B12.

Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej wchłanianie z pożywienia może być utrudnione. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne. Ponieważ głównym źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, osoby stosujące diety roślinne, w szczególności wegańskie, są szczególnie narażone na jej niedobór.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Dominika Dakowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki, dietetyk w Szpital Murcki Sp. z o.o. w Katowicach. Poprzez edukację żywieniową w ujęciu psychodietetycznym pomaga pacjentom zmieniać nawyki żywieniowe i podejście do odżywiania.


Czytaj więcej