menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Cholesterol a neurodegeneracja: związki między poziomem lipidów a chorobami neurozwyrodnieniowymi

Cholesterol jest kluczowym składnikiem błon komórkowych mózgu, odgrywając fundamentalną rolę w procesach takich jak neurogeneza, synaptogeneza oraz neurotransmisja. Jego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zaburzenia w metabolizmie cholesterolu mogą prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona oraz stwardnienie rozsiane.

Lipidy, w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz cholesterol, są istotnymi składnikami błon komórkowych mózgu. Cholesterol pełni kluczową rolę w neurogenezie, synaptogenezie i neurotransmisji. Jego równowaga w neuronach jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Związany z wiekiem spadek poziomu cholesterolu w błonie plazmatycznej prowadzi do utraty synaps oraz upośledzenia plastyczności synaptycznej, co przyczynia się do degeneracji neuronalnej, prowadząc do demencji. Jednak jego nadmiar lub nieprawidłowa dystrybucja mogą przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera (AD), Parkinsona (PD) i Huntingtona (HD) a także w stwardnieniu rozsianym (SM). Neurodegeneracja i utrata funkcji poznawczych są powiązane z procesami zapalnymi oraz akumulacją lipidów.

Cholesterol jest kluczowym składnikiem błon komórkowych mózgu, odgrywając fundamentalną rolę w procesach takich jak neurogeneza, synaptogeneza oraz neurotransmisja. Jego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zaburzenia w metabolizmie cholesterolu mogą prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona oraz stwardnienie rozsiane.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Dominika Tomaszewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Diagnosta laboratoryjny, młodszy embriolog, dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; założycielka poradni dietetycznej Diet-Therapy; pracownik laboratorium Kliniki Leczenia Niepłodności INVICTA; autorka szkoleń z zakresu diagnostyki oraz dietoterapii zaburzeń hormonalnych i niepłodności.


Czytaj więcej