Cholesterol jest kluczowym składnikiem błon komórkowych mózgu, odgrywając fundamentalną rolę w procesach takich jak neurogeneza, synaptogeneza oraz neurotransmisja. Jego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zaburzenia w metabolizmie cholesterolu mogą prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona oraz stwardnienie rozsiane.
Lipidy, w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz cholesterol, są istotnymi składnikami błon komórkowych mózgu. Cholesterol pełni kluczową rolę w neurogenezie, synaptogenezie i neurotransmisji. Jego równowaga w neuronach jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Związany z wiekiem spadek poziomu cholesterolu w błonie plazmatycznej prowadzi do utraty synaps oraz upośledzenia plastyczności synaptycznej, co przyczynia się do degeneracji neuronalnej, prowadząc do demencji. Jednak jego nadmiar lub nieprawidłowa dystrybucja mogą przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera (AD), Parkinsona (PD) i Huntingtona (HD) a także w stwardnieniu rozsianym (SM). Neurodegeneracja i utrata funkcji poznawczych są powiązane z procesami zapalnymi oraz akumulacją lipidów.
Cholesterol jest kluczowym składnikiem błon komórkowych mózgu, odgrywając fundamentalną rolę w procesach takich jak neurogeneza, synaptogeneza oraz neurotransmisja. Jego równowaga jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a zaburzenia w metabolizmie cholesterolu mogą prowadzić do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona oraz stwardnienie rozsiane.
mgr Dominika Dakowska
Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej wchłanianie z pożywienia może być utrudnione. Niedobory tej witaminy mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak anemia czy zaburzenia neurologiczne. Ponieważ głównym źródłem B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, osoby stosujące diety roślinne, w szczególności wegańskie, są szczególnie narażone na jej niedobór.
czytaj dalej
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) to zaburzenie, które nie kończy się wraz z okresem dziecięcym – dotyczy również dorosłych. ADHD wpływa nie tylko na koncentrację i impulsywność, ale również na codzienne nawyki żywieniowe. Problemy takie jak nieregularne posiłki, wybiórczość pokarmowa czy nadwrażliwość sensoryczna to tylko część wyzwań, które mogą wpływać na zdrowie fizyczne i psychiczne. Zrozumienie specyfiki żywienia w ADHD oraz wprowadzenie odpowiednich strategii dietetycznych to klucz do poprawy jakości życia osób z tym zaburzeniem.
czytaj dalej
Dr n. med. i n. o zdr. Paulina Górska
Zapalenie zbiornika jelitowego to jedno z najczęstszych powikłań po proktokolektomii odtwórczej, szczególnie u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Choć zabieg ten pozwala na zachowanie ciągłości przewodu pokarmowego, wiąże się z ryzykiem groźnych powikłań.
czytaj dalej