Zaburzenia odżywiania stanowią istotny problem zdrowotny, wpływając zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie pacjentów. Zaburzenia odżywiania wbrew pozorom zaczynają się w mózgu, często początkiem jest depresja, stany lękowe, niskie poczucia własnej wartości, a następnie pojawia się głodzenie lub objadanie. Zrozumienie roli oraz zmian zachodzących w mózgu w kontekście tych zaburzeń jest kluczowe dla opracowania skutecznych strategii terapeutycznych.
Wysoki poziom kortyzolu wpływa na funkcjonowanie hipokampa, ciała migdałowatego oraz kory przedczołowej, co może prowadzić do zwiększonej podatności na zaburzenia odżywiania poprzez mechanizmy takie jak nasilenie łaknienia, zaburzenia nastroju oraz upośledzenie funkcji poznawczych7.
dr n. med. Aneta Kościołek
Tiamina, uczestnicząc w biosyntezie neuroprzekaźników, jest krytyczna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę w funkcjach poznawczych, pamięci i nastroju9. Dowiedziono też, że tiamina odgrywa również nieznaną rolę w przekaźnictwie impulsów nerwowych i utrzymaniu w prawidłowym stanie osłonki mielinowej10.
czytaj dalej
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu uruchamia pierwsze w Polsce studia podyplomowe z zakresu dietetyki onkologicznej i prehabilitacji. Studia te mają na celu poszerzenie kompetencji pracowników ochrony zdrowia w zakresie opieki nad pacjentami onkologicznymi
czytaj dalej
Mikrobiota to populacja złożona z trylionów mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów itp.) bytujących w naszych jelitach, a także na skórze, w jamie ustnej, nosie, a nawet płucach. Organizmy te są bardzo ważne dla naszego samopoczucia – ułatwiają trawienie, pobudzają układ odpornościowy i chronią nas przed chorobami zakaźnymi. Oprócz pełnienia tych funkcji mikrobiota wpływa również na nasz nastrój, przemianę materii, a nawet długowieczność. Zaburzenie tej delikatnej równowagi – często wynikające z czynników takich jak dieta, tryb życia lub leki – może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, od chorób układu pokarmowego aż po zaburzenia sercowo-krążeniowe i depresję. Oznacza to, że zachowanie zdrowej mikrobioty we wszystkich tych obszarach naszego organizmu ma podstawowe znaczenie dla ogólnego stanu naszego zdrowia i dla naszego samopoczucia.
czytaj dalej