menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Rola mózgu i jego zmiany w kontekście zaburzeń odżywiania

Wysoki poziom kortyzolu wpływa na funkcjonowanie hipokampa, ciała migdałowatego oraz kory przedczołowej, co może prowadzić do zwiększonej podatności na zaburzenia odżywiania poprzez mechanizmy takie jak nasilenie łaknienia, zaburzenia nastroju oraz upośledzenie funkcji poznawczych7.

Zaburzenia odżywiania stanowią istotny problem zdrowotny, wpływając zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie pacjentów. Zaburzenia odżywiania wbrew pozorom zaczynają się w mózgu, często początkiem jest depresja, stany lękowe, niskie poczucia własnej wartości, a następnie pojawia się głodzenie lub objadanie. Zrozumienie roli oraz zmian zachodzących w mózgu w kontekście tych zaburzeń jest kluczowe dla opracowania skutecznych strategii terapeutycznych.

Wysoki poziom kortyzolu wpływa na funkcjonowanie hipokampa, ciała migdałowatego oraz kory przedczołowej, co może prowadzić do zwiększonej podatności na zaburzenia odżywiania poprzez mechanizmy takie jak nasilenie łaknienia, zaburzenia nastroju oraz upośledzenie funkcji poznawczych7.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Szymczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Psychodietetyk. Autorka planera skupiającego się na mindful eatingu, redukcji stresu i budowaniu nawyków „uważny planer”. Specjalizuję się w leczeniu zaburzeń odżywiania i ich powikłań jelitowo – żołądkowych oraz hormonalnych. W pracy bazuje na dialogu motywacyjnym i skupia się na osi jelito–mózg, które mają bezpośredni wpływ na zachowania żywieniowe. Poza konsultacjami prowadzi liczne szkolenia i warsztaty z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki.


Czytaj więcej