dr n. biomed. Joanna Jurek
Wpływ emocji na codzienny sposób odżywiania jest różny i zwykle zależy od naszych indywidualnych cech, jak na przykład powściągliwość i umiejętność powstrzymania się od nadmiernego spożycia pokarmów, zwłaszcza tych o dużej smakowitości*, w odpowiedzi na nasilone emocje. Badania naukowe, oparte na teorii rozregulowanej pod wpływem emocji zdolności do przyjmowania pokarmu, wyraźnie wskazują na znaczenie różnic indywidualnych w obserwowanych efektach. Na przykład osoby będące pod wpływem stresu, zwłaszcza tego emocjonalnego, zazwyczaj spożywają większe ilości pokarmu niż w stanie relaksu1.
*Pokarmy o dużej smakowitości to między innymi wysokotłuszczowe i bogate w węglowodany produkty, jak chipsy, wyroby piekarnicze, ciasta, pączki.
czytaj dalej
Redakcja
Podczas kongresu Impact`22 w Poznaniu prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości profesor Paweł Bogdański wskazał, że pod względem liczby dzieci z nadwagą Polska zajmuje niechlubne, 5 miejsce. Polskie dzieci tyją najszybciej w całej Europie. Szacuje się, że każdego roku w naszym kraju będzie przybywać 400 tysięcy dzieci z nadmierną masą ciała, w tym 80 tyś będzie chorowało na otyłość. Naukowcy alarmują, że najprawdopodobniej będzie to pierwsze pokolenie, które z powodu otyłości i jej licznych powikłań będzie żyło krócej niż ich rodzice i dziadkowie.
czytaj dalej
Dietetyk Daria Kotek
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS, irritable bowel syndrome), to choroba czynnościowa jelit, charakteryzująca się bólami brzucha, zaparciami, biegunkami1. IBS został sklasyfikowany w kryteriach rzymskich IV do kategorii C1, która należy do najczęstszych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Z badań wynika, że wystąpienie IBS przyczynia się do znacznego pogorszenia komfortu życia, a rodzaj spożywanej żywności wywiera duży wpływ na samopoczucie i stan zdrowia chorego.
https://www.vivomixx.eu/pl
czytaj dalej