Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.
Mając na uwadze, że otyłość jest narastającym problemem zdrowotnym na całym świecie, jak również jednym z czynników predysponujących do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy24, istnieje konieczność opracowania skutecznych strategii dietetycznych, które mogłyby przyczynić się do redukcji wagi i jednocześnie pomóc w leczeniu powikłań związanych z nadmierną wagą ciała.
Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.
Redakcja
Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.
czytaj dalej
mgr inż. Dorota Szymańska
Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.
czytaj dalej
mgr Dominika Tomaszewska
Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.
czytaj dalej