Czy i jak neofobia żywieniowa powiązana jest z autyzmem? Na to pytanie postanowili odpowiedzieć naukowcy i opublikowali swoje wyniki badań w publikacji Autism spectrum disorder and food neophobia: clinical and subclinical links w „The Amercian Journal of Clinical Nutrition”1.
Żywienie w żłobkach, klubach dziecięcych – ważny element profilaktyki zdrowotnej
Żywienie dziecka podczas jego pobytu w żłobku i klubie dziecięcym stanowi nieodłączny element profilaktyki prozdrowotnej i jest kluczowym narzędziem do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Odpowiednie żywienie w pierwszych latach życia dziecka zapewnia nie tylko prawidłowy rozwój młodego organizmu i optymalny stan odżywienia, ale także wpływa na odległe efekty zdrowotne. Prawidłowe żywienie dzieci powinno być oparte na najnowszych normach i rekomendacjach dla danej grupy wiekowej.
Pierwsze lata życia dziecka mają istotne znaczenie dla rozwoju późniejszych upodobań pokarmowych. Wczesne doświadczenia dotyczące spożywanych pokarmów mogą mieć wpływ na późniejsze zachowania żywieniowe dziecka. Akceptacja smaku warzyw jest trudniejsza dla małego dziecka niż akceptacja smaku owoców, dlatego warzywa powinny być pierwsze wprowadzane do diety. Ponadto nie należy się zniechęcać tym, że dziecko nie je jakiegoś produktu – czasami wielokrotne podanie produktu wpływa na tolerancję jego smaku1.
Żłobki – obowiązujące przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego
Zasady racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności opracowują oraz publikują jednostki badawczo-rozwojowe podległe i nadzorowane przez Ministra Zdrowia, w tym Instytut Żywności i Żywienia oraz Instytut Matki i Dziecka. Opieka nad dziećmi w żłobkach i klubach dziecięcych regulowana jest ustawą z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. W zakresie żywienia dzieci w żłobkach i klubach dziecięcych od stycznia 2018 r. obowiązują nowe przepisy, które weszły w życie na mocy ustawy z dnia 7.07.2017 r. W kwestii żywienia ważny jest art. 12 pkt 13 tej ustawy, który brzmi: „Żłobek i klub dziecięcy zapewniają przebywającym w nim dzieciom wyżywienie zgodne z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie”2.
Aktualne normy obowiązujące w Polsce stanowią opracowane w Instytucie Żywności i Żywienia w 2017 roku Normy Żywienia dla populacji Polski3.
Żywienie w żłobku i klubie dziecięcym powinno pokrywać 70–75% zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Dzieci powinny otrzymać 3–4 posiłki (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek). Jadłospis najlepiej bilansować w okresie dekadowym, ponieważ trudno opracować takie zestawy posiłków, aby każdego dnia ich wartość energetyczna i odżywcza odpowiadały ściśle normom. Poniżej w tabeli podano wartość odżywczą żywienia pokrywającą 75% zapotrzebowania na energię i wybrane składniki odżywcze dla dzieci w wieku 1–3 lat.
% realizacji | energia | białko | węglowodany | tłuszcz | wapń | żelazo | wit. A | Wit. C | ||||||||
kcal | g | g | g | mg | mg | µ rów. retinolu | mg | |||||||||
75% całodziennej diety | 750 | 10,5 | 97,5 | 28,8 | 525 | 5,25 | 300 | 30 | ||||||||
Zasady komponowania posiłków dla najmłodszych w żywieniu zbiorowym są ściśle określone, ale realizacja tych wymogów nie jest łatwa.