
Leczenie choroby nowotworowej może wiązać się z licznymi powikłaniami, które bezpośrednio wpły- wają na powodzenie terapii. Zdaniem specjalistów, odpowiednio przygotowując się do leczenia onkolo- gicznego, sytuację tę można poprawić3.
Pierwszym krokiem opieki nad każdym pacjentem objętym leczeniem onko- logicznym powinno bezwarunkowo być wdrożenie odpowiedniego odżywia- nia. Wyniki badań naukowych u pacjentów nie pozostawiają wątpliwości, że fundamentem skutecznego, czyli zgodnego z genetyką i fizjologią organizmu człowieka odżywiania są wyższe tłuszcze budulcowe.
Organizm człowieka jest w stanie uruchomić nimi szereg procesów tłuszczozależnych, które pełnią nadrzędną rolę w ochronie i regeneracji, szczególnie u pacjentów onkologicznych: immunologicznych, krwiotwórczych, przeciwzapalnych, neurologicznych i kardiologicznych. Dość powiedzieć, że główny organ immunologiczny – czerwony szpik kostny – zbudowany jest w 70% z tłuszczów, dlatego jego funkcje zależą od ro- dzaju posiadanych tłuszczów. Do tłuszczów budulcowych należą przede wszystkim:
1. Tłuszcze złożone: alkiloglicerole i skwalen;
2. Wyższe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: DHA, DPA, HPA, EPA, ETA, ETE;
3. Wyższe nienasycone kwasy tłuszczowe ome- ga-9: nerwonowy i gondolowy;
4. Witaminy tłuszczowe A, D, E, K;
5. Koenzym Q10;
Optymalne efekty uruchomienia procesów tłuszczozależnych osiągnąć może jedynie od- powiednio odżywiony organizm, który otrzymuje również:
1. Karotenoidy astaksantyna, zeaksantyna, luteina, likopen;
2. Mikroelementy: cynk, chrom, selen.
https://marinex.com.pl/pliki_artykuly/wybra- ne_aspekty_dzialania.pdf
Unikatowym źródłem wszystkich wymienionych składników odżywczych jest połączenie kompozycji 4 olejów rybich – BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids (żywność specjalnego przeznaczenia medycznego) i NucleVital®Q10 Essence (suplement diety).
Tak kompletna kompozycja fundamentalnych składników odżywczych umożliwia uruchamia- nie i przeprowadzanie procesów tłuszczozależnych z genetyczną i fizjologiczną skutecznością, co udowodniło blisko 50 badań naukowych u pacjentów, przeprowadzonych przez firmę Marinex International. Jednym z takich badań było badanie u pacjentów z zaawansowanym niedrobnokomórkowym nowotworem płuca, którego wynik zaowocował uzyskaniem jedynej w Polsce Oficjalnej Rekomendacji Żywieniowej Dietetyków Klinicznych w Chorobach Nowotworowych dla produktu BioMarine®Medical.
W trakcie badania zaobserwowano:
1. poprawę kondycji organizmu;
2. utrzymanie dobrych wyników morfologii;
3. ustąpienie objawów depresji;
4. poprawę apetytu;
5. poprawę kolorytu skóry, wzmocnienie włosów i paznokci.
https://biomarinemedical.pl/Rekomendacja_ Onkologiczna_Kopernik.pdf
W drugim badaniu udział brali pacjenci wyznaczeni do planowej resekcji raka jelita grubego. Zostali oni losowo przydzieleni do przyjmowania BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) lub placebo w ilości 50 ml dziennie wraz ze standardowym odżywianiem przez 4 tygodnie po operacji. Badano powikłania pooperacyjne i biomarkery stanu zapalnego. Interwencja żywieniowa wiązała się ze spadkiem wartości badanych wskaźników (↓31% NLR, ↓17%PLR, ↓18% SII, ↓40% CRP, ↓7% LEU), co jest istotne dla ograniczenia powikłań okołooperacyjnych i skrócenia okresu hospitalizacji (↓29%) z nowotworem jelita grubego.
W trzecim badaniu zastosowano 17 ml oleju BioMarine ® (źródła skwalenu i alkilogliceroli) przez miesiąc. Uzyskano poprawę potencjału bójczego neutrofili poprzez zwiększenie uwalniania reaktywnych form tlenu oraz fagocytozy w odpowiedzi na bakterie E.coli o 47%, zwiększenie aktywności komórek NK o 67% oraz opsonin, w tym składowych układu dopełniacza o 16%. Dodatkowo BioMarine ® silnie wpływał na polaryzację limfocytów hel- perowych CD4 do uwalniania cytokin typu Th1 i prozapalnych, takich jak TNF-α (o 26%), IFN-γ (64%) i IL-2 (316%), a hamował uwalnianie przeciwzapalnej IL-10 (45%). O 20% wzrosła pojemność antyoksydacyjna osocza.
Jak widać na przytoczonych przykładach, żadna terapia onkologiczna nie będzie kompletna bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego, oparte- go na połączeniu BioMarine®Medical Immuno & Neuro Lipids (żspm) i NucleVital®Q10 Essence (sd). Tworzą one jedyną na świecie tak zaawansowaną kompozycję wyższych tłuszczów budulcowych, witamin i minerałów niezbędnych dla uzyskania fizjologicznej budowy i działania organizmu pacjenta.
Dietetyku, dobierając żywienie dla pacjen- ta onkologicznego, pamiętaj o zapewnieniu odpowiedniej podaży wyższych tłuszczów budulcowych.
Leczenie choroby nowotworowej może wiązać się z licznymi powikłaniami, które bezpośrednio wpły- wają na powodzenie terapii. Zdaniem specjalistów, odpowiednio przygotowując się do leczenia onkolo- gicznego, sytuację tę można poprawić3.
Dolegliwości pacjentów onkologicznych będące w szczególności efektami ubocznymi zastosowanej terapii w nadrzędny sposób mogą przyczyniać się do rozwoju niedożywienia. W niniejszym artykule omawiamy zalecenia żywieniowe, które mogą pomóc pacjentom w pokonaniu dolegliwości i zwiększyć ochotę na przyjmowanie pokarmów, zmniejszając tym samym ryzyko kacheksji nowotworowej.
Włączenie do diety pacjenta żywności specjalnego przeznaczenia medycznego stanowi pierwszą metodę interwencji z zakresu leczenia żywieniowego. Decyzję o jej rozpoczęciu podejmuje się w sytuacji, w której pacjent nie jest w stanie pokryć swojego zapotrzebowania na składniki pokarmowe, spożywając dietę tradycyjną, doustną, bądź gdy taki sposób odżywiania jest dla niego niewystarczający. Podstawową zaletą żywności specjalnego przeznaczenia medycznego jest jej skład oraz niewielka objętość, co znajduje zastosowanie zwłaszcza w przypadku chorych ze zmniejszonym apetytem.