Jelita nazywane są drugim mózgiem. Czy zgadza się Pan z tym stwierdzeniem?
Jelita są oplecione setkami milionów komórek nerwowych (jelitowe centrum dowodzenia), które odbierają sygnały z jelit, zarówno z powierzchni wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Przekazują te bodźce dalej do mózgu przy pomocy wypustek nerwowych lub mikro-przekaźników, które docierają do mózgu drogą krwi. Na te sygnały, jeśli są niekorzystne, mózg reaguje i przesyła odpowiedzi zwrotne, a jelita reagują np. skurczami (co odczuwamy jako dyskomfort w brzuchu lub po prostu ból), zaparciem lub biegunką.
Jeśli więc mózg otrzyma z jelit sygnał o zaburzeniu ochronnej flory bakteryjnej w jelitach (mikrobiomu), odpowiada na to jak na zagrożenie, a naszą reakcją może być złe samopoczucie, przygnębienie lub rozdrażnienie, co powszechnie odczuwamy. Mózg i jelita są więc w ścisłej komunikacji, dlatego stwierdzenie, że jelita to drugi mózg, z pewnym uproszczeniem, jest zasadne.
O kluczowych powiązaniach między jelitami i mózgiem oraz o możliwościach wsparcia pracy jelit w codziennym życiu rozmawiamy z lek. med. Mariuszem Grzybowskim.
Redakcja
Decyzja o wyborze oleju powinna być podjęta bardzo starannie. Ważne jest, aby skład oraz właściwości tłuszczu roślinnego, służącego do przyrządzania posiłków, pozytywnie wpływały na nasze zdrowie. 100% czysty, olej rzepakowy marki Rapso, do uniwersalnego stosowania, kryje w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Ułatwi pracę w kuchni a dodatkowo pomoże w zachowaniu zbilansowanej diety, wpływającej na dobre samopoczucie oraz urodę.
czytaj dalej
mgr inż. Dorota Szymańska
Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja, bulimia czy zespół napadowego objadania się są jednostkami chorobowymi dosyć dobrze poznanymi wśród specjalistów. Wynika to w dużej mierze z efektów edukacyjnych realizowanych na studiach oraz dostępnych powszechnie informacji dotyczących tych zaburzeń w publikacjach naukowych czy w mediach. Jest natomiast zaburzenie, które pod akronimem ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) – skrywa dość niespecyficzne zaburzenie odżywiania, które różni się znacznie od tych dobrze nam znanych.
czytaj dalej
mgr Dominika Tomaszewska
Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.
czytaj dalej