W świetle aktualnych doniesień naukowych okazuje się, że bakterie mogą wpływać nie tylko na nasze zdrowie. Drobnoustroje wchodzą w różne interakcje z naszym organizmem, a wytwarzane przez nie enzymy napędzają nasz metabolizm. Co więcej, wpływają także na nasze nawyki, preferencje smakowe, zachowanie, a nawet nastrój.
Roślinne substancje aktywne to nie tylko źródło naturalnych przeciwutleniaczy i stymulatorów prawidłowego funkcjonowania mitochondriów, które są kluczowe dla syntezy energii życiowej. Współczesne badania naukowe potwierdziły także ich istotną rolę w normalizacji funkcji ludzkiej mikrobioty.
Dieta u pacjenta obciążonego ryzykiem sercowo-naczyniowymi
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta.
czytaj dalej
Zalecenia dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u dorosłych: stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2024i
dr n. med. Agnieszka Białek-Dratwa
Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.
W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.
czytaj dalej
Problemy i wyzwania żywieniowe u chorych na miastenięi
mgr, specjalista neurologopeda Tatiana Lewicka, Mgr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk Aleksandra Pol
Miastenia (MG – ang. myasthenia gravis) jest rzadką chorobą autoimmunologiczną z grupy nerwowo-mięśniowych, którą charakteryzuje nieprawidłowe działanie układu immunologicznego. Uszkodzenie złącza nerwowo-mięśniowego, leżące u podłoża miastenii, powoduje osłabienie oraz nadmierną nużliwość mięśniową. Osłabienie mięśni języka, podniebienia, gardła i przełyku może prowadzić do dysfagii. Włączenie odpowiedniej terapii neurologopedycznej, w połączeniu z dietoterapią, zmniejsza ryzyko powikłań w przebiegu choroby i może korzystnie poprawić jakość życia osób z miastenią.
czytaj dalej