menu person_add home

AKTUALNOŚCI

Article image

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Redakcja

12-10-2021

NR 37/2021

Zapraszamy na Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się 23 października 2021! To już szósta odsłona wydarzenia, które w tym roku poświęcone będzie tematyce:

Pandemia COVID-19 - wyzwania żywieniowe i nauka na przyszłość.

Kongres odbędzie się w formule ONLINE, a udział w nim jest całkowicie bezpłatny. Organizator @NIZP PZH PIB zadbał o niezwykle interesujący dobór prelegentów i tematów. Uczestnicy będą mogli na żywo wysłuchać wykładów m.in. o zmianach nawyków żywieniowych Polaków w czasie lockdownu, wpływie COVID-19 na otyłość Polaków oraz o wpływie niektórych suplementów na odporność człowieka.

 

czytaj dalej
Article image

„Zaburzenia odżywiania” – najnowsza książka prof. Anny Brytek-Matery

Redakcja

29-01-2021

NR 33/2021

Czym są zaburzenia odżywiania? Jaki jest ich mechanizm działania oraz etiopatogeneza? Jakie formy leczenia stosuje się u pacjentów z zaburzeniami odżywiania i w jaki sposób można im pomóc? Odpowiedzi na te i inne pytania można znaleźć w wydanej w styczniu 2021 roku przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL monografii prof. Anny Brytek-Matery „Zaburzenia odżywiania.”

czytaj dalej
Article image

IV OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA PAD JUŻ 18-19 KWIETNIA 2020 ROKU!

Redakcja

03-02-2020

NR 27/2020

Serdecznie zapraszamy na czwartą już edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej PAD „Psychika a Dietetyka”, która odbędzie sie w Łodzi w dniach 18-19 kwietnia 2020 r.

Konferencja poświęcona jest tematyce psychologiczno-żywieniowej, związanej z zależnościami między odżywianiem a stanem psychicznym. Podzielona została na część wykładową (18 kwietnia) i warsztatową, zaplanowaną na kolejny dzień.

Podczas części wykładowej poruszone zostaną tematy dotyczące m.in. wpływu diety na nasz wiek epigenetyczny, zależności między mikrobiomem a wyborami żywieniowymi oraz edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami.

Udział w części warsztatowej konferencji umożliwi uczestnikom m.in. zdobycie wiedzy dotyczącej emocjonalnego jedzenia wśród dzieci, dialogu motywującego jako skutecznego narzędzia
w rozmowie z niezmotywowanym pacjentem oraz racjonalnego podejścia do zdrowego żywienia.

https://pad.eletive.pl

czytaj dalej
Article image

PRACA Z PACJENTEM KTÓRY MA PROBLEMY Z PODJADANIEM - 9-TYGODNIOWY PROGRAM "ASERTYWNE ODCHUDZANIE"

02-02-2020

NR 27/2020

Praca z pacjentem który ma problem z podjadaniem, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością jest skomplikowana i wymaga działań zespołowych. Na pierwszym miejscu w takim zespole musi być dietetyk, który prowadzi merytorycznie cały proces – ustala kaloryczność posiłków czy zapotrzebowanie u pacjenta. Jednak doświadczenie uczy, że do zmiany szkodliwych nawyków konieczne jest też zrozumienie emocji samego pacjenta, podanie jego motywów do zmiany i wydobycie ich na „światło dzienne”. Jest to niezbędne do ustanowienia z pacjentem realistycznego celu, podzielenia go na mniejsze etapy, a po drodze nauczenie kontroli apetytu przez między innymi odróżnienie stopnia sytości i głodu. Specjalnie dla takich osób w Centrum Rozwoju w Gdańsku pod superwizją PTTPBDMiR powstał 9-tygodniowy program „Asertywne odchudzanie”. Dietetyk i terapeuta czasem z pomocą psychiatry czy innego lekarza pomaga pacjentowi zachęca i ocenia realistyczność wyznaczonego celu. Wśród pacjentów są często osoby, które już wielokrotnie próbowały poradzić sobie ze szkodliwymi nawykami i obciążone są smutkiem, złością i poczuciem winy. Ważnym akcentem w trakcie jego trwania jest akceptacja punktu widzenia uczestnika, który w każdej chwili może asertywnie powiedzieć: muszę odpocząć, potrzebuje przerwy, chcę zrobić krok w tył, żeby zweryfikować swoje cele czy motywy i nie musi to wcale oznaczać przerwania czy opóźnienia dojścia do sukcesu. W zespole siła – więcej o programie w kolejnym numerze „Współczesnej Dietetyki”.

czytaj dalej
Article image

WITAMINA B6, MAGNEZ, ŻELAZO I MIEDŹ – NORMY W SUPLEMENTACH DIETY

Redakcja

01-02-2020

NR 27/2020

Główny Inspektorat Sanitarny ustalił normy na zawartość witaminy B6, magnezu, żelaza i miedzi w suplementach diety. Jest to kontynuacja prac ustalania norm dla składników, i zamykają one listę ustalonych dotychczas dawek dobowych 21 witamin i minerałów. Wartości te zaczerpnięto z czterech uchwał z 13 grudnia 2019 roku. Zawartość witaminy B6 ustalono na maksymalnie 18 mg, magnezu na 400 mg dla dorosłych, w przypadku żelaza przyjęto 20 mg dla dorosłych i 30 mg dla kobiet ciężarnych. Dawkę miedzi w suplementach diety ustalono na maksymalnie 2 mg.

czytaj dalej
Article image

V KONFERENCJA „ŻYWIENIE DZIECKA WCZORAJ I DZIŚ”

Redakcja

01-02-2020

NR 27/2020

W tym roku warto zarezerwować czas w maju i wybrać się na konferencję dietetyczną do Krakowa. W dniach od 8–9 maja odbędzie się tam po raz kolejny konferencja poświęcona żywieniu dzieci. Tym razem tematyka będzie skupiona na roli mikrobioty w zdrowiu dziecka. Dzięki trzem sesjom tematycznym każdy specjalista żywienia dzieci znajdzie coś dla siebie. Do czynnego udziału organizatorzy zapraszają również koła naukowe. Wśród nurtujących tematów konferencji postaramy się rozstrzygnąć „Czy istnieje otyłość sarkopeniczna u dzieci?”, „Czy probiotyki mogą zaszkodzić?” oraz porozmawiamy o mikrobiocie heliakalnej. Cały program konferencji znajduje się na stronie https://szpitalzdrowia.pl/v-konferencja- -zywienie-dziecka-wczoraj-i-dzis/. Organizatorem jest Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie.

czytaj dalej
Article image

PSYCHIATRYCZNA MANIFESTACJA CELIAKII

Redakcja

01-02-2020

NR 27/2020

Wiele już wiemy na temat samej diety bezglutenowej i celiakii. Istnieją już kryteria diagnozowania, znamy typowe objawy tej choroby. Wciąż jednak celiakia kryje się pod płaszczem objawów nietypowych i nieoczywistych, przez co pacjent często długo czeka na diagnozę. W nowym roku w czasopiśmie naukowym „Nutrients” ukazała się publikacja na temat psychiatrycznej manifestacji celiakii. Metaanaliza przedstawia dowody na powiązanie celiakii z depresją, zaburzeniami lękowymi, ADHD czy ASD. Problem obejmuje również zaburzenia odżywiania. Warto zapoznać się z publikacją, chociaż metaanaliza dotyczy jedynie 37 prac. Jest to kwestia przeprowadzenia większej ilości badań, jednak warto mieć na uwadze indywidualne podejście do pacjenta .

czytaj dalej