menu close arrow_back_ios person_add home

Z GABINETU DIETETYKA

Article image

Olej rzepakowy jako dietetyczny eliksir młodości

Anna Brandys

01-01-2023

NR 45/2023

Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Olej rzepakowy jako dietetyczny eliksir młodości

Anna Brandys

Article image

Tyle się mówi o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, a tymczasem mamy własny, polski złoty olej – olej rzepakowy. Jest on cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, których zawiera aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Czy faktycznie olej rzepakowy posiada właściwości poprawiające stan zdrowia?

Czytam więcej
Article image

Candida albicans - praktyczne aspekty dietoterapii pacjentów z przerostem drożdżaków

Jagoda Dąbrowska

01-01-2023

NR 45/2023

Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest utrzymanie w zdrowiu jelit i bytującej w nich mikroflory. Niekorzystne warunki środowiska, nadmiar antybiotyków, środków dezynfekcyjnych i złe odżywianie sprzyjają ich osłabieniu. Coraz więcej osób cierpi także na zaburzenia odporności, które mogą stać się przyczyną chorób powodowanych przez patogeny oportunistyczne. Jednym z nich jest C. albicans, którego nadmierny rozrost powoduje różnorodne objawy u pacjentów1.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Candida albicans - praktyczne aspekty dietoterapii pacjentów z przerostem drożdżaków

Jagoda Dąbrowska

Article image

Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest utrzymanie w zdrowiu jelit i bytującej w nich mikroflory. Niekorzystne warunki środowiska, nadmiar antybiotyków, środków dezynfekcyjnych i złe odżywianie sprzyjają ich osłabieniu. Coraz więcej osób cierpi także na zaburzenia odporności, które mogą stać się przyczyną chorób powodowanych przez patogeny oportunistyczne. Jednym z nich jest C. albicans, którego nadmierny rozrost powoduje różnorodne objawy u pacjentów1.

Czytam więcej
Article image

Niedobory i źródła witaminy B1 w diecie

mgr Marta Woźniak

01-01-2023

NR 45/2023

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Niedobory i źródła witaminy B1 w diecie

mgr Marta Woźniak

Article image

W ostatnich latach zaobserwować można wzrost świadomości ludzi na temat zdrowego odżywiania. Widać to poprzez poprawę stanu zdrowia, która bezpośrednio wpływa na jakość i długość trwania życia zarówno kobiet (średnia długość trwania życia – 79,7 lat), jak i mężczyzn (średnia długość trwania życia – 71,8 lat) w Polsce1. Znaczny wpływ na tę kwestię ma propagowanie zdrowego odżywiania, rozpoczynając ten proces wśród najmłodszych i dalej przechodząc przez kolejne pokolenia – młodzież, dorosłych oraz osoby starsze. Ważną rolę odgrywają również dietetycy. W swojej pracy uświadamiają oni pacjentom, jak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych pomagających w procesie rekonwalescencji po przebytej chorobie, w trakcie jej trwania lub dla prewencji wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak zaparcia, biegunki, wzdęcia. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są skrupulatnie dobierane pod indywidualne potrzeby każdego zainteresowanego, tak aby dieta była odpowiednio zbilansowana i zasobna we wszystkie składniki odżywcze.

Czytam więcej