Wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 sprawia, że w terapii tego schorzenia nieustannie wykorzystuje się nowoczesne leki.
Przykładem są m.in. analogi GLP-1, które oprócz korzystnego oddziaływania na metabolizm glukozy, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego, a także pozytywnie wpływają na redukcję masy ciała i parametry lipidowe. Pacjenci jednak często rezygnują z przyjmowania tej grupy leków, ze względu na nudności, które są powszechnie występującym efektem ubocznym terapii. Istnieją jednak zalecenia żywieniowe, które mogą łagodzić te uciążliwe dolegliwości.
Łagodzenie nudności przy stosowaniu GLP-1
Chcesz przeczytać więcej?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Powszechność występowania chorób metabolicznych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 (ang. Type 2 Diabetes Mellitus, T2DM), choroby sercowo- naczyniowe (ang. Cardio-Vascular Disease, CVD) i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (ang. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), staje się poważnym problemem zdrowia publicznego. Mikrobiota jelitowa odgrywa szczególnie istotną rolę w procesie fermentacji niestrawionych składników pokarmu oraz stymulacji produkcji śluzu przez komórki nabłonka jelitowego. Ze względu na swoją złożoność czynnościową często określana jest jako „organ” zaangażowany w procesy enzymatyczne, metaboliczne i immunologiczne. Szczególnie ważna jest jej rola w rozwoju i regulacji układów odpornościowego, nerwowego i dokrewnego. Jednak jej główną funkcją jest pozyskiwanie energii pochodzącej z pokarmu.