Selen jest mikroelementem, który pełni wiele istotnych funkcji. Szczególnie interesujący jest fakt, że pierwiastek ten może wchodzić w różne interakcje z metalami ciężkimi, zarówno tymi o szkodliwym działaniu, jak również z cynkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja selenem zyskuje coraz większe znaczenie i prawdopodobnie może wykazywać działanie ochronne w wielu aspektach, takich jak np. narażenie na rtęć czy patogeneza niektórych nowotworów.
CHARAKTERYSTYKA SELENU
Selen to mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest on składnikiem dwóch bardzo ważnych aminokwasów: selenometioniny oraz selenocysteiny, które uczestniczą w budowie białek enzymatycznych – selenoprotein1,2. To duża grupa związków, których rola nie została jeszcze całkowicie poznana. Wiadomo jednak, że mają one istotny wpływ na wiele procesów metabolicznych. Uczestniczą w przemianach hormonalnych, procesach immunologicznych, detoksykacji organizmu po zatruciu metalami ciężkimi, a także biorą udział w różnicowaniu komórek. Selen stanowi centrum aktywne peroksydazy glutationowej, która katalizuje redukcję nadtlenku wodoru, chroniąc tym samym organizm przed niekorzystnym działaniem reaktywnych form tlenu. Najwyższą aktywność peroksydazy glutationowej stwierdza się w wątrobie, co związane jest z procesami detoksykacyjnymi, zachodzącymi w tym narządzie, oraz we krwi i w płucach. Niedobór selenu zaburza liczne procesy metaboliczne zachodzące w organizmie i w rezultacie może predysponować do rozwoju niektórych chorób3,4.
Selen jest mikroelementem, który pełni wiele istotnych funkcji. Szczególnie interesujący jest fakt, że pierwiastek ten może wchodzić w różne interakcje z metalami ciężkimi, zarówno tymi o szkodliwym działaniu, jak również z cynkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja selenem zyskuje coraz większe znaczenie i prawdopodobnie może wykazywać działanie ochronne w wielu aspektach, takich jak np. narażenie na rtęć czy patogeneza niektórych nowotworów.
Dr n. med. Martyna Marciniak
Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.
czytaj dalej
Katarzyna Żywczyk
„Lekkoatletyka dla każdego!” (dalej Ldk!) to ogólnopolski program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki. Partnerem strategicznym programu jest Nestlé Polska. Program jest przeznaczony dla dzieci i młodzieży w wieku od 10 do17 lat i polega na regularnym udziale w zajęciach sportowych oraz w warsztatach żywieniowych.
czytaj dalej
mgr Dominika Tomaszewska
Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Dotyka od 8 do 12% par na świecie, z czego około 85% niepłodnych par ma możliwą do zidentyfikowania przyczynę1. Najczęstszymi przyczynami niepłodności kobiecej są zaburzenia owulacji, niedrożność jajowodów z powodu endometriozy, nieleczonych infekcji, w wyniku powstawania zrostów pooperacyjnych lub innych stanów zapalnych. U pozostałych 15% niepłodnych par występuje niepłodność idiopatyczna, która definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę bez uchwytnej przyczyny w rutynowych badaniach klinicznych. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na rolę stylu życia i czynników środowiskowych, takich jak palenie papierosów, otyłość, stres, nadmierne spożycie alkoholu oraz dieta uboga w składniki odżywcze i antyoksydanty2.
czytaj dalej