Otyłość obecnie jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych na świecie i dotyczy nie tylko krajów rozwiniętych, ale także rozwijających się. Częstość występowania otyłości wzrasta w szybkim tempie zarówno u dorosłych, jak i u dzieci i młodzieży, osiągając rozmiary epidemii1,2. Według danych z 2017 roku na całym świecie częstość występowania otyłości w ciągu ostatnich czterdziestu lat wzrosła prawie trzykrotnie. Obecnie szacuje się, że liczba osób dorosłych otyłych na świecie wynosi około 650 milionów, co stanowi 13% (średnio 11% mężczyzn i 15% kobiet)3. Pomimo podejmowania wielu działań profilaktycznych liczba osób z nadwagą i otyłością stale rośnie również w Polsce. Ponad połowa społeczeństwa ma nieprawidłową masę ciała, a średnio 25% – otyłość. Dodatkowo szacuje się, że otyłość za 5 lat będzie miało ponad 30% Polaków4. Analiza wyników badań Nurses Health Study z ostatnich 40 lat wyraźnie pokazała, że wraz ze wzrostem wskaźnika BMI (BMI – Body Mass Index) wzrasta ryzyko zachorowalności i umieralności z powodu chorób układu krążenia, nowotworów, innych przyczyn, jednocześnie podnosząc koszty leczenia i obciążając służbę zdrowia5 . W prewencji i leczeniu otyłości ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta, dlatego tak ważna jest aktualizacja zaleceń żywieniowych, które z jednej strony będą realne do zastosowania, a z drugiej strony pozwolą na optymalizację masy ciała.
DIETY WEGETARIAŃSKIE A MASA CIAŁA
Optymistycznych danych dotyczących relacji pomiędzy dietą a masą ciała dostarczyły badania obserwacyjne z ostatnich lat, które wykazały, że osoby stosujące diety wegetariańskie, w tym wegańskie charakteryzują się niższym wskaźnikiem masy ciała w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej. Wykazano, że wprowadzenie wegetariańskiego sposobu odżywiania może powodować utratę masy ciała, a także utrzymywać jej optymalny poziom w perspektywie długoterminowej. W związku z tym upatrywano w bardziej roślinnych modelach żywienia nadziei na to, że stosowanie diet wegetariańskich uchroni nas przed epidemią otyłości i będzie skutecznym sposobem przede wszystkim na długofalowe utrzymanie masy ciała6-10. Jednym z ciekawszych badań opublikowanych w tym zakresie była metaanaliza określająca spadek masy ciała po zastosowaniu diety wegetariańskiej przy spożyciu posiłków ad libitum, czyli według upodobania, bez restrykcji kalorycznych6 . Autorzy pracy spośród ponad 300 badań do ostatecznej analizy wybrali 15 badań interwencyjnych pochodzących z Finlandii, Norwegii, Polski, Hiszpanii, Szwecji czy USA. Spośród 755 uczestników większość stanowili weganie (558 osób), a pozostali uczestnicy byli laktoowowegetarianami. Wykazano, że stosowanie diety wegetariańskiej wiązało się ze spadkiem masy ciała o 3,4 kg, a największą utratę masy ciała odnotowano u wegan.
Otyłość to złożona choroba przewlekła charakteryzująca się zwiększeniem masy ciała poprzez wzrost ilości tkanki tłuszczowej w organizmie. Przyczynia się do powstania licznych komplikacji zdrowotnych. Statystyki dotyczące liczby osób z nadwagą i otyłością są alarmujące, a konsekwencje zdrowotne otyłości stanowią ogromne obciążenie dla służby zdrowia i kluczowe wyzwanie dla zdrowia publicznego, dlatego nieustannie trwa poszukiwanie rozwiązań mających na celu normalizację masy ciała w poszczególnych populacjach1,2. Do takich rozwiązań, zdaniem ekspertów, może należeć zmiana modelu żywienia na bardziej roślinny – wegetariański7.
Prozdrowotne właściwości żywicy Mastiha doceniane były już setki lat temu. Ten aromatyczny wyciąg z drzewa mastyksowego spotykany jest wyłącznie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Porastające tamtejsze słoneczne tereny drzewa skrywają w swoich pniach i korzeniach prawdziwy skarb.
czytaj dalej
dr n. med. Karolina Karabin
Amerykańskie Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) szacują, że stres stanowi około 75% wszystkich przyczyn wizyt u lekarzy1. Badania wskazują, że stres może być jedną z przyczyn choroby wrzodowej żołądka, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2., otyłości oraz zaburzeń depresyjnych. W kontroli reakcji organizmu na stres, oprócz psychologicznych metod pozwalających na radzenie sobie z nim, istotną rolę pełni wsparcie żywieniowe pacjenta. Reakcja stresowa generuje zwiększone wymagania fizjologiczne dla organizmu, a osoby przewlekle zestresowane potrzebują żywności o dużej gęstości odżywczej, aby dostarczyć prekursorów do syntez neurohormonów. Paradoksalnie reakcja stresowa powoduje, że pacjenci chętniej spożywają produkt o niskiej gęstości odżywczej, a ich dieta jest mniej różnorodna.
czytaj dalej
Karolina Chlebosz
Na początku procesu motywacyjnego często pojawia się ciekawość wobec aktywności fizycznej czy diety. Nie ma szczególnych trudności ze znalezieniem chęci do pracy. To, co najczęściej nie działa, to podjęcie ostatecznej decyzji oraz odnalezienie w sobie siły w tej chwili, w której obecnie jesteśmy i która ostatecznie warunkuje efekt na kolejny dzień. Warto również zwrócić uwagę na temat silnej woli i wytrwałości, aby dietę i aktywność podtrzymać, czyli zbudować nawyk.
czytaj dalej