
Istnieją liczne choroby neurologiczne, takie jak encefalopatia Wernickego, depresja, beri-beri, drgawki, podostre mieszane zwyrodnienie rdzenia kręgowego lub neuropatia obwodowa, które są związane z niedoborem jednej lub więcej witamin z grupy B.
W kontekście prewencji i wspomagania leczenia choroby Alzheimera szczególną uwagę zwraca się na dietę śródziemnomorską, dietę DASH i dietę MIND, które wykazują potencjalnie korzystne działanie na funkcje poznawcze oraz naczynia krwionośne.
W chorobie Alzheimera, u większości pacjentów, kluczowe jest przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia z uwzględnieniem potrzeb osób starszych1 . Diety śródziemnomorska, DASH oraz MIND mogą spowalniać rozwój choroby, jednak wciąż analizowane są nowe podejścia, takie jak dieta ketogeniczna i post przerywany2,3. Aktualne zalecenia ESPEN nie rekomendują tego typu interwencji żywieniowych w tej grupie chorych4. Coraz częściej podkreśla się znaczenie indywidualizacji zaleceń, zwłaszcza w kontekście genu APOE ε4, który zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera5 .
W kontekście prewencji i wspomagania leczenia choroby Alzheimera szczególną uwagę zwraca się na dietę śródziemnomorską, dietę DASH i dietę MIND, które wykazują potencjalnie korzystne działanie na funkcje poznawcze oraz naczynia krwionośne.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Istnieją liczne choroby neurologiczne, takie jak encefalopatia Wernickego, depresja, beri-beri, drgawki, podostre mieszane zwyrodnienie rdzenia kręgowego lub neuropatia obwodowa, które są związane z niedoborem jednej lub więcej witamin z grupy B.
Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.
Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta.
Z początkiem września zostały opublikowane długo oczekiwane rekomendacje w zakresie postępowanie dietetycznego u osób z chorobą otyłościową. Współautorka zaleceń – dr Agnieszka Białek-Dratwa przedstawia ich syntezę oraz omówienie najważniejszych elementów rekomendacji.
W 2024 r. zostały wydane zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Dietetyki dotyczące leczenia dietetycznego otyłości u osób dorosłych. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie najważniejszych rekomendacji zawartych w tych zaleceniach.