menu close arrow_back_ios person_add home

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Article image

Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka

03-09-2018

NR 19/2018

Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka

Article image

Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę wpłynąć na ograniczenie spożycia energii przez ludzi. Jedną z dróg do osiągnięcia tego celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS).

Czytam więcej
Article image

Indywidualizacja zaleceń żywieniowych u osób otyłych w oparciu o badanie genetyczne

Karolina Karabin

03-09-2018

NR 19/2018

Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.

czytaj dalej

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Indywidualizacja zaleceń żywieniowych u osób otyłych w oparciu o badanie genetyczne

Karolina Karabin

Article image

Rosnąca epidemia otyłości na świecie jest w głównej mierze konsekwencją zmian w stylu życia, tj. zwiększonego spożycia przetworzonej żywności o dużej gęstości kalorycznej oraz niskiej aktywności fizycznej. Jednak etiopatogeneza otyłości jest wieloczynnikowa i wskazuje zarówno na wpływ czynników środowiskowych, jak i genetycznych. Dlatego interakcja pomiędzy żywnością a polimorfizmami genetycznymi może być kluczowa w kształtowaniu ryzyka otyłości i rozwoju chorób z nią związanych.

Czytam więcej