Potencjalne ergogeniczne działanie produktów z buraka jest związane ze zwiększeniem biodostępności tlenku azotu, który reguluje przepływ krwi, co prowadzi do usprawnienia dostarczania m.in. składników odżywczych oraz hormonów2. Co więcej, sok z buraka (BRJ, ang. Beetroot juice) znajduje się w grupie A klasyfikacji suplementów Australijskiego Instytutu Sportu, co potwierdza jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania wśród sportowców na każdym poziomie wytrenowania3. Dodatkowo sok z buraka może mieć zastosowanie w prewencji oraz leczeniu niektórych jednostek chorobowych4–8.
Głównym obszarem zainteresowania w kontekście zastosowania soku z buraka są azotany, azotyny oraz końcowy produkt ich przekształceń, czyli tlenek azotu (NO, ang. Nitric oxide). Zastosowanie różnych produktów z buraka jest coraz bardziej popularne wśród sportowców z powodu poprawy zdolności wysiłkowych oraz optymalizacji procesu regeneracji1,2 .
mgr Dominika Tomaszewska
Biorezonans jest kontrowersyjnym tematem, wokół którego toczy się wiele debat dotyczących tego, czy opiera się on na naukach ścisłych czy też pseudonauce. Nauka jest to badanie świata naturalnego poprzez obserwację i eksperyment. Jest to proces odkrywania, który prowadzi do opracowywania teorii i praw wyjaśniających świat naturalny. Pseudonauka natomiast jest to zbiór przekonań i praktyk, które są uznawane jako naukowe, lecz w istocie nie podlegają metodom naukowym. Twierdzenia pseudonaukowe często opierają się na spekulacjach, dowodach anegdotycznych lub osobistych przekonaniach, a nie na powtarzalnych badaniach naukowych.
czytaj dalej
dr n. med. Justyna Jessa
Choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), jest to grupa chorób o wieloczynnikowej etiologii objawiających się nasilonym stanem zapalnym. Choroby te charakteryzują się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem i w znaczący sposób wpływają na jakość życia pacjentów oraz ich zdrowie psychiczne i fizyczne.
czytaj dalej
dr n. biol. Patrycja Szachta
Zgodnie z obowiązującą definicją, probiotyki to żywe drobnoustroje, wyizolowane z ludzkiego organizmu (przewodu pokarmowego, mikrośrodowiska pochwy etc.), których główną rolą jest korzystny wpływ na organizm gospodarza, przy zachowaniu bezpieczeństwa stosowania.
czytaj dalej