Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Dotyka od 8 do 12% par na świecie, z czego około 85% niepłodnych par ma możliwą do zidentyfikowania przyczynę1. Najczęstszymi przyczynami niepłodności kobiecej są zaburzenia owulacji, niedrożność jajowodów z powodu endometriozy, nieleczonych infekcji, w wyniku powstawania zrostów pooperacyjnych lub innych stanów zapalnych. U pozostałych 15% niepłodnych par występuje niepłodność idiopatyczna, która definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę bez uchwytnej przyczyny w rutynowych badaniach klinicznych. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na rolę stylu życia i czynników środowiskowych, takich jak palenie papierosów, otyłość, stres, nadmierne spożycie alkoholu oraz dieta uboga w składniki odżywcze i antyoksydanty2.
METABOLIZM I WCHŁANIANIE WITAMINY B12
Do prawidłowego wchłaniania witaminy B12 i tym samym możliwość pełnienia przez nią prawidłowych funkcji w organizmie wymagane jest prawidłowe funkcjonowanie żołądka, jelit, a także trzustki. Witamina ta obecna w produktach spożywczych czy suplemencie diety (doustnie) początkowo ulega połączeniu w żołądku z glikoproteinowym czynnikiem wewnętrznym – IF (ang. intrinisic factor; czynnik Castle’a) produkowanym przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka.
Witaminą B12 określa się grupę kilku związków należących do kobalamin, w których budowie występuje pierścień korynowy, nukleotyd dimetylobenzoimidazylowy oraz atom kobaltu. Zalicza się do nich występujące w organizmie człowieka aktywne formy – metylokobalaminę, deoksyadenozylokobalaminę i hydroksykobalaminę. Ponadto dostępna jest również syntetyczna forma witaminy B12 – cyjanokobalamina występująca w żywności nią fortyfikowanej, jak napoje czy jogurty roślinne Cyjanokobalamina cechuje się stosunkowo dużą trwałością, a po spożyciu ulega przekształceniu w ustroju do aktywnych związków, czyli metylokobalaminy (metylowana forma kobalaminy obecna jest jako suplement diety)1–3.