Witamina D już od wielu lat cieszy się zainteresowaniem naukowców. Pierwsze doniesienia o pozytywnym wpływie suplementacji witaminą D pojawiły się ok. 100 lat temu i dotyczyły krzywicy1, 2. Nadrzędną i szeroko udokumentowaną rolą witaminy D jest jej wpływ na gospodarkę wapniową, fosforową oraz na proces mineralizacji kości. Jednak najnowsze badania donoszą, iż witamina D pełni także znaczącą rolę w przebiegu licznych procesów metabolicznych, endokrynnych i zapalnych, przez co jej niedobór wiąże się z patogenezą wielu dolegliwości.
Przeprowadzone zostały także badania, które ukazują pozytywny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na funkcje seksualne. W badaniu wzięło udział 59 kobiet z rozpoznanym zespołem metabolicznym będącym przyczyną zaburzeń funkcji seksualnych, które w grupie badanej i kontrolnej określono na podstawie formularza FSFI (ang. Female Sexual Function Index) jako ciężkie. Stosowanie diety śródziemnomorskiej w ciągu 2 lat przez kobiety w grupie badanej spowodowało poprawę profilu lipidowego, obniżenie glikemii na czczo oraz ciśnienia tętniczego. Ponadto po ponownym wypełnieniu formularza FSFI przez kobiety z grupy badanej odnotowano istotnie statystycznie wyższy wynik w porównaniu z grupą kontrolną, w której wynik praktycznie nie uległ zmianie. W badaniu tym wykazano więc korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej m.in. na libido i ogólną satysfakcję z życia seksualnego11.
Cenne składniki mineralne
Prawidłowa dieta powinna dostarczać do organizmu wszelkie składniki niezbędne dla optymalnego utrzymania wszystkich funkcji życiowych. W kontekście płodności oraz utrzymania libido na właściwym poziomie istotnych jest kilka minerałów, w tym m.in. selen i cynk. Odpowiedni poziom selenu wpływa pozytywnie na ruchliwość plemników oraz wzmacnia płodność. Selen dostarczony wraz z pożywieniem w optymalnej ilości warunkuje zwiększenie libido, szczególnie u mężczyzn12. Do głównych źródeł selenu w pożywieniu można zaliczyć przede wszystkim orzechy brazylijskie, mięso i ryby, a także ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych czy jaja kurze.
Cynk zaś bierze udział w syntezie testosteronu – męskiego hormonu płciowego, który odpowiada za regulację popędu seksualnego. Obniżony poziom cynku może prowadzić do zahamowania syntezy testosteronu oraz znacznego osłabienia libido13. Składniki pokarmowe bogate w cynk to owoce morza (szczególnie ostrygi), a także pestki dyni, sezam, migdały, mięso, produkty zbożowe.
A może afrodyzjak?
Działanie afrodyzyjne roślin i pożywienia cieszyło się zainteresowaniem już w czasach starożytnych. Obecnie naukowcy potwierdzili działanie wielu substancji jako tych, które zwiększają libido. I chociaż ich stosowanie nie jest remedium na zaburzenia popędu seksualnego, to warto zwrócić uwagę na niektóre rośliny prezentujące zazwyczaj dość szerokie działanie. Ekstrakty z surowców roślinnych, takich jak: żeń-szeń, owoce cytryńca, guarana oraz korzeń muira puama, mają potwierdzone działanie wzmacniające system nerwowy, tonizujące fizycznie i psychicznie, a także przywracające obniżony popęd płciowy. Rośliny te są znane w wielu krajach jako afrodyzjaki i stanowią skuteczny środek w terapii różnych objawów dysfunkcji seksualnych14.
Podsumowanie
Wystąpienia zaburzeń seksualnych, w tym obniżenia poziomu libido, nie należy lekceważyć. Może to być bowiem pierwszy sygnał, że w organizmie toczy się proces chorobowy. Z tego powodu warto zwrócić się do specjalisty oraz zainteresować właściwym sposobem odżywiania. Chcąc zwiększyć swoje libido lub zadbać o utrzymanie go na właściwym poziomie, należy pamiętać o wprowadzeniu stałych modyfikacji w swoim odżywianiu, prowadząc do dostarczenia w diecie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Na podstawie przeprowadzonych badań można doszukać się pozytywnego wpływu diety śródziemnomorskiej na libido. Efekty wprowadzonych modyfikacji żywieniowych wymagają zazwyczaj czasu, więc lepiej nie zwlekać z modyfikacją jadłospisu, gdyż lepiej zapobiegać, niż leczyć.