menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Żywieniowe wsparcie płodności w przypadku niskiego libido

Niepłodność staje się coraz bardziej powszechnym zjawiskiem zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Według danych szacunkowych pochodzących z badań i opracowań Europejskiego Towarzystwa Reprodukcji Człowieka i Embriologii (ESHRE) częstość występowania niepłodności w naszym kraju ocenia się na 10−15% polskich par.

Przeprowadzone zostały także badania, które ukazują pozytywny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na funkcje seksualne. W badaniu wzięło udział 59 kobiet z rozpoznanym zespołem metabolicznym będącym przyczyną zaburzeń funkcji seksualnych, które w grupie badanej i kontrolnej określono na podstawie formularza FSFI (ang. Female Sexual Function Index) jako ciężkie. Stosowanie diety śródziemnomorskiej w ciągu 2 lat przez kobiety w grupie badanej spowodowało poprawę profilu lipidowego, obniżenie glikemii na czczo oraz ciśnienia tętniczego. Ponadto po ponownym wypełnieniu formularza FSFI przez kobiety z grupy badanej odnotowano istotnie statystycznie wyższy wynik w porównaniu z grupą kontrolną, w której wynik praktycznie nie uległ zmianie. W badaniu tym wykazano więc korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej m.in. na libido i ogólną satysfakcję z życia seksualnego11.

 

Cenne składniki mineralne

Prawidłowa dieta powinna dostarczać do organizmu wszelkie składniki niezbędne dla optymalnego utrzymania wszystkich funkcji życiowych. W kontekście płodności oraz utrzymania libido na właściwym poziomie istotnych jest kilka minerałów, w tym m.in. selen i cynk. Odpowiedni poziom selenu wpływa pozytywnie na ruchliwość plemników oraz wzmacnia płodność. Selen dostarczony wraz z pożywieniem w optymalnej ilości warunkuje zwiększenie libido, szczególnie u mężczyzn12. Do głównych źródeł selenu w pożywieniu można zaliczyć przede wszystkim orzechy brazylijskie, mięso i ryby, a także ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych czy jaja kurze.

Cynk zaś bierze udział w syntezie testosteronu – męskiego hormonu płciowego, który odpowiada za regulację popędu seksualnego. Obniżony poziom cynku może prowadzić do zahamowania syntezy testosteronu oraz znacznego osłabienia libido13. Składniki pokarmowe bogate w cynk to owoce morza (szczególnie ostrygi), a także pestki dyni, sezam, migdały, mięso, produkty zbożowe.

 

A może afrodyzjak?

Działanie afrodyzyjne roślin i pożywienia cieszyło się zainteresowaniem już w czasach starożytnych. Obecnie naukowcy potwierdzili działanie wielu substancji jako tych, które zwiększają libido. I chociaż ich stosowanie nie jest remedium na zaburzenia popędu seksualnego, to warto zwrócić uwagę na niektóre rośliny prezentujące zazwyczaj dość szerokie działanie. Ekstrakty z surowców roślinnych, takich jak: żeń-szeń, owoce cytryńca, guarana oraz korzeń muira puama, mają potwierdzone działanie wzmacniające system nerwowy, tonizujące fizycznie i psychicznie, a także przywracające obniżony popęd płciowy. Rośliny te są znane w wielu krajach jako afrodyzjaki i stanowią skuteczny środek w terapii różnych objawów dysfunkcji seksualnych14.

 

Podsumowanie

Wystąpienia zaburzeń seksualnych, w tym obniżenia poziomu libido, nie należy lekceważyć. Może to być bowiem pierwszy sygnał, że w organizmie toczy się proces chorobowy. Z tego powodu warto zwrócić się do specjalisty oraz zainteresować właściwym sposobem odżywiania. Chcąc zwiększyć swoje libido lub zadbać o utrzymanie go na właściwym poziomie, należy pamiętać o wprowadzeniu stałych modyfikacji w swoim odżywianiu, prowadząc do dostarczenia w diecie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Na podstawie przeprowadzonych badań można doszukać się pozytywnego wpływu diety śródziemnomorskiej na libido. Efekty wprowadzonych modyfikacji żywieniowych wymagają zazwyczaj czasu, więc lepiej nie zwlekać z modyfikacją jadłospisu, gdyż lepiej zapobiegać, niż leczyć.

PRZYPISY

  1. Skrzypulec V., Nowosielski K., Drosdzol A. i wsp., Zaburzenia seksualne w wybranych endokrynopatiach, „Pol J Endocrinol” 6(56), 2005, 964−969.
  2. Basson R., Berman J., Burnett A., i wsp., Report of the International Consensus Development Conference on Female Sexual Dysfunction: Definitions and Classifications, „J Urol” 163, 2000, 888–893.
  3. Lewis R.W., Fugl-Meyer K.S., Bosch R. i wsp., Epidemiology/risk factors of sexual dysfunction, „J Sex Med” 1(1), 2004, 35−39.
  4. Lew-Starowicz Z., Zaburzenia seksualne w praktyce ogólnolekarskiej, Termedia, Poznań 2004.
  5. Kalm L.M., Semba R.D., They starved so that others be better fed: remembering Ancel Keys and the Minnesota experiment, „J Nutr” 135, 2005, 1347−1352.
  6. Pinheiro A.P., Raney T.J., Thornton L.M., Sexual functioning in women with eating disorders, „Int J Eat Disord” 43(2), 2010, 123–129.
  7. Esposito K., Giugliano F., Di Palo C. i wsp., Effect of lifestyle changes on erectile dysfunction in obese men: A randomized controlled trial, „JAMA” 291, 2004, 2978–2984.
  8. Khoo J., Piantadosi C., Duncan R. i wsp., Comparing effects of a low-energy diet and a high-protein low-fat diet on sexual and endothelial function, urinary tract symptoms, and inflammation in obese diabetic men, „J Sex Med” 8, 2011, 2868–2875.
  9. Szeligowska J., Skorupska S., Mamcarz A., Czy sposób żywienia może wpłynąć na poprawę funkcji seksualnych? „Przegląd Menopauzalny” 1, 2011, 29–36.
  10. Esposito K., Marfella R., Ciotola M. i wsp., Effect of a mediterranean-style diet on endothelial dysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial, „JAMA” 292, 2004, 1440−1446.
  11. Esposito K., Ciotola M., Giugliano F. i wsp., Mediterranean diet improves sexual function in women with the metabolic syndrome, „Int J Impot Res” 19, 2007, 486−491.
  12. Ahsan U., Kamran Z., Raza I. i wsp., Role of selenium in male reproduction – a review, „Anim Reprod Sci” 146(1−2), 2014, 55−62.
  13. Kolanowski W., Żywność poprawiająca samopoczucie seksualne, „Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie” 1, 2000.
  14. Karłowicz-Bodalska K., Stańczak J., Surowce roślinne o działaniu wzmacniającym libido w stanach dysfunkcji seksualnej. „Postępy fitoterapii” 1−2, 2005, 42−49.

O autorze

Marzena Lamont

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk i specjalista ds. zdrowia publicznego. Główny dietetyk serwisu Kcalmar i współautorka oprogramowania Kcalmar.pro dla dietetyków. Doktorantka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych.


Czytaj więcej