menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Substancje antyodżywcze zawarte w żywności wpływające na rozwój płodu

Okres ciąży jest niezwykle ważny dla kobiety, ponieważ musi ona dbać nie tylko o własne zdrowie, ale i o zdrowie swojego dziecka. Zdrowie i jakość życia kolejnych pokoleń zależy przede wszystkim od stanu odżywienia kobiet w ciąży. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki.

Bardzo ważnym aspektem diety kobiet w ciąży jest też bezpieczeństwo spożywanej żywności. Obecnie wiele produktów spożywczych dostępnych na rynku zawiera dodatki do żywności, które mogą wpłynąć negatywnie na rozwój płodu, a także na zdrowie i samopoczucie matki. Oprócz tego niektóre produkty zawierają naturalne substancje antyodżywcze, które również mogą przyczynić się do zaburzeń w trakcie ciąży.

Wiele kontrowersji budzą syntetyczne substancje intensywnie słodzące, a w szczególności związek o nazwie aspartam. Jednak nie ma jednoznacznych badań definitywnie potwierdzających szkodliwość tych substancji. Aspartam, sukraloza i acesulfam-K są prawdopodobnie bezpieczne dla kobiet w ciąży. Jednak kobiety chore na fenyloketonurię nie powinny spożywać napojów słodzonych aspartamem, ze względu na jedną ze składowych tego związku – fenyloalaninę. W typowej postaci fenyloketonurii nie jest wytwarzany lub w bardzo małych ilościach jest produkowany enzym hydroksylaza fenyloalaninowa, który odpowiada za przemianę fenyloalaniny w tyrozynę, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia się poziomu aminokwasu w surowicy krwi, a to powoduje uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego.

Słodzikiem niepolecanym kobietom w ciąży jest sacharyna (E954). Posiada ona zdolność przechodzenia przez łożysko, a jej wpływ na rozwój płodu nie został jeszcze do końca poznany. Z tego względu odradza się spożywanie produktów słodzonych tą substancją.

Glutaminian sodu (E621) jest bardzo rozpowszechnionym dodatkiem do żywności. Ma on za zadanie wzmocnić smak i zapach potraw. Używany jest do produkcji wysoko przetworzonych produktów, dań typu fast-food, produktów instant, a także jest obecny w popularnych mieszankach przypraw. Glutaminian sodu ma zdolność przechodzenia przez łożysko, więc może on swobodnie przenikać do płodu, uszkadzając jego układ nerwowy. Noworodki szczurów karmionych glutaminianem mają niższą masę urodzeniową, niedobory hormonu wzrostu, a także tendencje do otyłości i hiperinsulinemii. Z kolei zaburzenia rozwoju mózgu zostały stwierdzone nie tylko u gryzoni, ale również u naczelnych.

Okres ciąży jest niezwykle ważny dla kobiety, ponieważ musi ona dbać nie tylko o własne zdrowie, ale i o zdrowie swojego dziecka. Zdrowie i jakość życia kolejnych pokoleń zależy przede wszystkim od stanu odżywienia kobiet w ciąży. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki.

Bardzo ważnym aspektem diety kobiet w ciąży jest też bezpieczeństwo spożywanej żywności. Obecnie wiele produktów spożywczych dostępnych na rynku zawiera dodatki do żywności, które mogą wpłynąć negatywnie na rozwój płodu, a także na zdrowie i samopoczucie matki. Oprócz tego niektóre produkty zawierają naturalne substancje antyodżywcze, które również mogą przyczynić się do zaburzeń w trakcie ciąży.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Adrianna Frelich

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Współpracuje z przychodnią Premium Medical oraz Instytutem Sanvita. Poza tym pracuje w branży badań klinicznych, dbając o ich prawidłowy przebieg oraz rozwój.


Czytaj więcej