Badanie nasienia (seminogram) jest podstawowym narzędziem w diagnostyce niepłodności partnerskiej, jest to relatywnie tania, szybka i nieinwazyjna metoda. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu powinno być ono przeprowadzone na samym początku terapii, równolegle z wstępną oceną płodności partnerki.
Analizie w próbce jednorazowego ejakulatu podlegają takie parametry, jak: objętość, lepkość, pH, liczba plemników, koncentracja plemników, żywotność, ocena morfologii i wyliczenie plemników o prawidłowej budowie, ocena ruchu plemników, w tym ruchu postępowego, oraz występowanie leukocytów w nasieniu. Dane odnosi się do aktualnie obowiązujących wartości referencyjnych dla nasienia wydanych w 2010 roku przez WHO.
Parametry |
Norma wg WHO 2010 |
Objętość ejakulatu |
większa lub równa 1,5 ml |
pH |
większe lub równe 7,2 |
Czas upłynnienia |
powyżej 60 minut |
Aglutynaty i agregaty plemników |
brak |
Liczba plemników: |
|
na 1 ml (koncentracja)
|
większa lub równa 15 mln/ml |
całkowita
|
większa lub równa 39 mln/ejakulat |
Ruchliwość plemników |
|
ogólna
|
większa lub równa 40% |
ruch postępowy
|
większa lub równa 32% |
Żywotność plemników |
większa lub równa 58% |
Morfologia plemników |
większa lub równa 4% |
Leukocyty |
powyżej 1 mln/ml |
Prawidłowe wyniki badania nie dają niestety pewności uzyskania ciąży i nie wykluczają czynnika męskiego. Jednocześnie obniżone parametry nasienia nie przekreślają szansy na potomstwo, mogą jednak świadczyć o poważnych problemach zdrowotnych, dlatego zaleca się wykonanie głębszej diagnostyki, w tym badań endokrynologicznych, USG jąder, najądrzy, prostaty, analizy przyjmowanych leków czy oceny szkodliwości warunków pracy.
Wynik jednego badania nie może być podstawą do wystawienia diagnozy. Parametry męskiego nasienia mają tendencję do częstych zmian, których powodem mogą być różnorakie czynniki: zbyt krótki lub zbyt długi okres zachowania wstrzemięźliwości seksualnej przed badaniem (zalecane jest 2-7 dni, optymalnie 3-5 dni), problemy z oddaniem całości ejakulatu do badania, farmakoterapia, infekcja przebiegająca z podwyższoną temperaturą ciała, stres, używki. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę błąd laboratorium.
Problem niepłodności lub ograniczonej płodności dotyczy nawet 19% par w Polsce. Przynajmniej 40% tych problemów spowodowane jest czynnikiem męskim, tak więc bardzo prawdopodobne jest, że w twoim gabinecie prędzej czy później pojawi się pacjent pragnący skonsultować z tobą swoją dietę pod kątem wpływu na płodność.
Substancje antyodżywcze zawarte w żywności wpływające na rozwój płodui
Dietetyk kliniczny Adrianna Frelich
Okres ciąży jest niezwykle ważny dla kobiety, ponieważ musi ona dbać nie tylko o własne zdrowie, ale i o zdrowie swojego dziecka. Zdrowie i jakość życia kolejnych pokoleń zależy przede wszystkim od stanu odżywienia kobiet w ciąży. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki.
Bardzo ważnym aspektem diety kobiet w ciąży jest też bezpieczeństwo spożywanej żywności. Obecnie wiele produktów spożywczych dostępnych na rynku zawiera dodatki do żywności, które mogą wpłynąć negatywnie na rozwój płodu, a także na zdrowie i samopoczucie matki. Oprócz tego niektóre produkty zawierają naturalne substancje antyodżywcze, które również mogą przyczynić się do zaburzeń w trakcie ciąży.
czytaj dalej
Wpływ diety matki podczas laktacji na skład pokarmu. Przegląd najnowszych badańi
Dietetyk kliniczny Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Nie ma wątpliwości, że mleko matki jest najlepszym pożywieniem dla dziecka, zarówno urodzonego o czasie, jak i dla wcześniaków. Zapewnia ono optymalny rozwój dziecka, dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych niezbędnych do budowy i rozwoju niemowlęcia w najlepiej przyswajalnej formie. Mleko zawiera również szereg substancji immunomodulujących (lizozym, laktoferyna), czynniki wzrostu, hormony, enzymy. Pokarm matki dostarcza również dziecku wodę oraz zapewnia prawidłowy rozwój flory bakteryjnej w przewodzie niemowlęcia.
czytaj dalej
Genetyczne podłoże otyłościi
Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka, Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska
Otyłość można uznać za jedną z ważniejszych i coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization), na świecie żyje około 1,6 miliarda ludzi z nadwagą i otyłością, których wskaźnik masy ciała (BMI) przekracza 25. Alarmujące jest to, że liczba ta stale rośnie.
czytaj dalej