Rola diety w przewlekłym zapaleniu trzustki
01-02-2020
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
01-02-2020
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
Z GABINETU DIETETYKA
Trzustka jest organem trawiennym spełniającym funkcje w układzie endokrynnym i egzokrynnym. Jest niezbędna do hydrolizy makroskładników, włączając białka, tłuszcze i węglowodany.
01-02-2020
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Celiakia ponad dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, a zapadalność na tę chorobę mieści się w granicach 0,2–5,6%1.
Z GABINETU DIETETYKA
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, dziedziczona w sposób autosomalny dominujący. Celiakia ponad dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn, a zapadalność na tę chorobę mieści się w granicach 0,2–5,6%1.
01-02-2020
Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.
Z GABINETU DIETETYKA
Układ odpornościowy człowieka kształtuje się już na etapie życia płodowego i rozwija aż do zakończenia okresu dojrzewania. W jego skład wchodzi grasica, która jest odpowiedzialna za selekcję i rozwój limfocytów T, szpik kostny, gdzie ma miejsce dojrzewanie limfocytów B, śledziona, w której rozpoznawane są antygeny z krwi, a także węzły chłonne i liczne tkanki limfatyczne3,17.
01-02-2020
W ciągu ostatnich 40 lat udowodniono, że choroba Hashimoto (z ang. Hashimoto’s Thyroiditid, HT) ma podłoże autoimmunizacyjne i jest spowodowana interakcją między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiska1,2.
Z GABINETU DIETETYKA
W ciągu ostatnich 40 lat udowodniono, że choroba Hashimoto (z ang. Hashimoto’s Thyroiditid, HT) ma podłoże autoimmunizacyjne i jest spowodowana interakcją między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiska1,2.