menu close arrow_back_ios person_add home

Żywność jako źródło dietetycznych neuroprzekaźników – czyli jakie produkty warto uwzględnić w diecie w celu utrzymania dobrego nastroju?

dr n. biomed. Joanna Jurek

Z GABINETU DIETETYKA

01-03-2022

40/2022

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie.

W ostatnim czasie panuje przekonanie, że niektóre rodzaje żywności mają zdolność do kontrolowania naszego nastroju. Jak się okazuje, żywność jest naturalnym źródłem biologicznie aktywnych związków, które pełnią ważną rolę sygnalizacyjną w obrębie układu nerwowego człowieka.

Mowa tutaj o neuroprzekaźnikach i ich prekursorach, jak acetylocholina (ACh), pochodnych aminokwasów (glutaminian i kwas γ-aminomasłowy (GABA), a także aminach katecholowych (dopamina, serotonina i histamina)1.

Spożywanie pokarmu nie tylko pozwala nam uporać się z fizjologiczną potrzebą głodu, ale także jest głównym źródłem energii dla naszego organizmu. Coraz częściej podkreśla się jednak emocjonalną rolę jedzenia związaną z przyjemnymi doznaniami, uczuciem szczęścia czy zaspokajaniem innych niż głód potrzeb. Sugeruje to, że w odpowiedni sposób manipulując naszymi codziennymi nawykami żywieniowymi, możemy znacząco poprawić naszą jakość życia oraz związane z tym samopoczucie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.