W zależności od lokalizacji i osiągnię- tych rozmiarów mięśniaki macicy mogą wywoływać różnorodne ob- jawy kliniczne1,2. Najczęściej ujaw- niają się one jedynie w 20–50% przypadków2. Do objawów mięśniaków należą: nieprawidłowe krwa- wienia, dolegliwości bólowe w obrębie miednicy mniejszej (związane z uciskiem sąsiednich narzą- dów), wtórna niedokrwistość, wtórne zakażenie, niepłodność, poronienie i przedwczesny poród1,2. Niezłośliwe nowotwory o bardzo dużych rozmia- rach mogą powodować objawy dysfunkcji jelit i pęcherza moczowego3. Dodatkowo, w przypadku ciąży, skutkują często nieprawidłowym ułożeniem płodu, zaburzeniami kurczliwości mięśnia macicy oraz stanowią przeszkodę porodową1. Co ciekawe, w okresie menopauzy nieprawidłowe krwawienia miesiączkowe ustępują samoistnie, a stopień nasi- lenia dolegliwości bólowych i objawów uciskowych zmniejsza się wraz z fi zjologicznym procesem stop- niowej inwolucji mięśniaków3.
ROZPOZNANIE I LECZENIE
Mięśniaki macicy są najczęściej diagnozowane u ko- biet w wieku prokreacyjnym podczas rutynowego badania ginekologicznego3. Patologiczne zmiany są potwierdzane i różnicowane w trakcie oceny ultrasonografi cznej1,3. Mięśniaki macicy leczy się w sposób operacyjny lub zachowawczy1. Wybór metody leczenia zależy od ich wielkości, liczby oraz lokalizacji, a przede wszystkim od występujących objawów choroby, które mogą występować z różnym nasileniem. W każdym indywidualnym przypadku brane są pod uwagę plany prokreacyjne pacjentki3.
Mięśniaki macicy to najczęściej występujące niezłośliwe nowotwory tego narządu, które wywodzą się z włókien mięśni gładkich lub ściany naczyń krwionośnych błony mięśniowej1,2. W ich patomechanizmie dużą rolę przypisuje się względnemu hiperestrogenizmowi1. Szacuje się, że mięśniaki macicy występują u 20–50% kobiet w wieku prokreacyjnym, przy czym obserwuje się wzrost występowania tego schorzenia w populacji kobiet w wieku około 50 lat (do 70%) oraz u kobiet rasy czarnej (do 80%)3. Większe ryzyko ich rozwoju dotyczy nieródek oraz kobiet otyłych1,2.
Julia Bober
Już od najmłodszych lat przez obserwację środowiska i zewnętrzne bodźce zaczynamy kształtować swoją relację z jedzeniem. Z biegiem czasu wykształcamy swój system odżywiania, styl jedzenia. Często zmienia się on przez okres życia i w większości jest silnie powiązany z kierującymi nami emocjami. Czy to, w jaki sposób sięgamy po jedzenie, ma odzwierciedlenie w stanie naszego zdrowia? Jak sposób spożywania posiłków wpływa na nasze codzienne życie? I w końcu – czy jesteśmy w stanie go modyfikować?
czytaj dalej
mgr Joanna Walasek
W obecnych czasach coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową, nie mając żadnych zdiagnozowanych chorób, które by nakazywały eliminację glutenu z codziennej diety. Spożywanie produktów bezglutenowych stało się istną modą. W wielu sklepach, na stacjach paliw, w punktach ze zdrową żywnością półki przepełnione są produktami bezglutenowymi, a promowanie diety bezglutenowej znacznie wspiera przemysł spożywczy. Czy dieta to zdrowotna konieczność dla osób z nadwrażliwością na gluten, czy także moda w społeczeństwie?
czytaj dalej
Paulina Jeleniewicz-Karpierz
Liczba kupowanych przez pacjentów suplementów diety, bez względu na wiek, stale rośnie. Jednak czy ich przyjmowanie daje korzystne efekty zdrowotne? Czy brane właściwie, zapobiegają niedoborom witamin i składników mineralnych? Czy ich stosowanie jest bezpieczne i nie prowadzi do istotnych interakcji z przyjmowanymi jednocześnie produktami leczniczymi?
czytaj dalej