menu close arrow_back_ios person_add home

Żywienie chorych na nowotwory wątroby i dróg żółciowych

dr n. med. Magdalena Jodkiewicz dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska

TEMAT NUMERU

01-09-2022

43/2022

Wątroba jest największym organem wewnętrznym organizmu. Przetwarza i magazynuje składniki odżywcze, wytwarza cholesterol i białka, takie jak albuminy, czynniki krzepnięcia i lipoproteiny. Wydziela również żółć i pełni wiele funkcji metabolicznych, w tym detoksykację czynników rakotwórczych.

EPIDEMIOLOGIA, RODZAJ NOWOTWORU

Pierwotne i wtórne nowotwory wątroby występują dość rzadko. Zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Nowotworów w 2019 roku w Polsce odnotowano 1463 zachorowania na nowotwory złośliwe wątroby.

Wątroba jest największym organem wewnętrznym organizmu. Przetwarza i magazynuje składniki odżywcze, wytwarza cholesterol i białka, takie jak albuminy, czynniki krzepnięcia i lipoproteiny. Wydziela również żółć i pełni wiele funkcji metabolicznych, w tym detoksykację czynników rakotwórczych.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Magdalena Jodkiewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie ma otwarty przewód doktorski. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

Agnieszka Surwiłło-Snarska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW ze specjalizacją dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Pracuje jako dietetyk w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Jest członkinią Szpitalnego Zespołu Żywieniowego. Prowadzi seminaria i wykłady m.in. z tematyki leczenia żywieniowego w onkologii. Jest także członkinią Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu.