menu close arrow_back_ios person_add home

PSYCHODIETETYKA

Article image

Mindful eating, czyli jak zaufać mądrości własnego ciała

mgr Natalia Wódzka-Jedynasty

01-05-2022

NR 41/2022

Uważne jedzenie pozwala w pełni smakować, wąchać, patrzeć, cieszyć się posiłkiem. Uświadamia, że na jedzenie oraz na myśli o jedzeniu mamy taki sam wpływ jak na inne aspekty naszego życia. Czy uważne jedzenie może być zatem wsparciem w redukcji jedzenia emocjonalnego oraz wspomóc walkę z objadaniem się? Czy jest to tylko kolejna moda, czy może jednak pomóc w zmianie zachowań żywieniowych? Czym jest mindful eating?

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Mindful eating, czyli jak zaufać mądrości własnego ciała

mgr Natalia Wódzka-Jedynasty

Article image

Uważne jedzenie pozwala w pełni smakować, wąchać, patrzeć, cieszyć się posiłkiem. Uświadamia, że na jedzenie oraz na myśli o jedzeniu mamy taki sam wpływ jak na inne aspekty naszego życia. Czy uważne jedzenie może być zatem wsparciem w redukcji jedzenia emocjonalnego oraz wspomóc walkę z objadaniem się? Czy jest to tylko kolejna moda, czy może jednak pomóc w zmianie zachowań żywieniowych? Czym jest mindful eating?

Czytam więcej
Article image

Jak emocje wpływają na nasze wybory żywieniowe?

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-05-2022

NR 41/2022

Wpływ emocji na codzienny sposób odżywiania jest różny i zwykle zależy od naszych indywidualnych cech, jak na przykład powściągliwość i umiejętność powstrzymania się od nadmiernego spożycia pokarmów, zwłaszcza tych o dużej smakowitości*, w odpowiedzi na nasilone emocje. Badania naukowe, oparte na teorii rozregulowanej pod wpływem emocji zdolności do przyjmowania pokarmu, wyraźnie wskazują na znaczenie różnic indywidualnych w obserwowanych efektach. Na przykład osoby będące pod wpływem stresu, zwłaszcza tego emocjonalnego, zazwyczaj spożywają większe ilości pokarmu niż w stanie relaksu1.


*Pokarmy o dużej smako­witości to między innymi wysokotłuszczowe i bogate w węglowodany produkty, jak chipsy, wyroby piekarnicze, ciasta, pączki.

 

czytaj dalej

PSYCHODIETETYKA

Jak emocje wpływają na nasze wybory żywieniowe?

dr n. biomed. Joanna Jurek

Article image

Wpływ emocji na codzienny sposób odżywiania jest różny i zwykle zależy od naszych indywidualnych cech, jak na przykład powściągliwość i umiejętność powstrzymania się od nadmiernego spożycia pokarmów, zwłaszcza tych o dużej smakowitości*, w odpowiedzi na nasilone emocje. Badania naukowe, oparte na teorii rozregulowanej pod wpływem emocji zdolności do przyjmowania pokarmu, wyraźnie wskazują na znaczenie różnic indywidualnych w obserwowanych efektach. Na przykład osoby będące pod wpływem stresu, zwłaszcza tego emocjonalnego, zazwyczaj spożywają większe ilości pokarmu niż w stanie relaksu1.


*Pokarmy o dużej smako­witości to między innymi wysokotłuszczowe i bogate w węglowodany produkty, jak chipsy, wyroby piekarnicze, ciasta, pączki.

 

Czytam więcej