Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć zielono-żółto-pomarańczowo-czerwone oznakowanie w skali A–E. Jest to Nutri-Score, nowy system znakowania, stosowany w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Z uwagi na coraz większą dostępność produktów oznakowanych tym systemem, stanowi on źródło zainteresowania konsumentów, a więc również pacjentów w gabinecie dietetycznym. Ten artykuł odpowiada na pytania: co to jest Nutriscore, jakie są jego założenia, jak go interpretować, a także czy posiada ograniczenia.
NUTRI-SCORE – NOWY SYSTEM ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI
Nutri-Score po raz pierwszy został użyty we Francji w 2017 roku. Został opracowany na prośbę francuskiego ministra zdrowia przez Santé publique France, czyli francuską agencję rządową ds. zdrowia publicznego. Bazuje on na pięciokolorowym systemie oznaczania wartości odżywczej (ang. British Food Standard Agency Nutrient Profiling System, FSA-NPS), stworzonym przez Brytyjską Agencję Standardów Żywności (ang. British Food Standards Agency)1-2.Nutri-Score to pięciokolorowa skala (od koloru ciemnozielonego do czerwonego). Każdy kolor odpowiada innej literze od A do E, gdzie w uproszczeniu ciemnozielone A wskazuje na wysoką jakość odżywczą, a E na produkty, których spożycie powinno być ograniczone.
Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć zielono-żółto-pomarańczowo-czerwone oznakowanie w skali A–E. Jest to Nutri-Score, nowy system znakowania, stosowany w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Z uwagi na coraz większą dostępność produktów oznakowanych tym systemem, stanowi on źródło zainteresowania konsumentów, a więc również pacjentów w gabinecie dietetycznym. Ten artykuł odpowiada na pytania: co to jest Nutriscore, jakie są jego założenia, jak go interpretować, a także czy posiada ograniczenia.
Dieta planetarna w teorii i praktycei
mgr Justyna Malinowska
Zdrowie osobiste, całej populacji i naszej planety są ze sobą powiązane, a funkcjonujący wciąż model żywienia, tzw. zachodni, wpływa negatywnie na zdrowie we wszystkich tych obszarach. Istnieje jednak szereg działań, które można podjąć, aby dieta była uniwersalnie dobra – dla człowieka i planety, na której żyje.
czytaj dalej
Żywienie chorych na nowotwory wątroby i dróg żółciowychi
dr n. med. Magdalena Jodkiewicz, dr n. med. i n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska
Wątroba jest największym organem wewnętrznym organizmu. Przetwarza i magazynuje składniki odżywcze, wytwarza cholesterol i białka, takie jak albuminy, czynniki krzepnięcia i lipoproteiny. Wydziela również żółć i pełni wiele funkcji metabolicznych, w tym detoksykację czynników rakotwórczych.
czytaj dalej
Diagnostyka chorób tarczycyi
mgr Dominika Tomaszewska
Choroby tarczycy są najczęściej występującymi zaburzeniami endokrynologicznymi i dotykają ponad 20% społeczeństwa. Najczęściej diagnozowana jest niedoczynność tarczycy, a tylko 2% przypadków stanowi nadmiar hormonów. Dużo częściej obecnie diagnozowane są także nowotwory tego narządu.
czytaj dalej