menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Nutri-score – nowy system znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

01-09-2022

43/2022

Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć zielono-żółto-pomarańczowo-czerwone oznakowanie w skali A–E. Jest to Nutri-Score, nowy system znakowania, stosowany w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Z uwagi na coraz większą dostępność produktów oznakowanych tym systemem, stanowi on źródło zainteresowania konsumentów, a więc również pacjentów w gabinecie dietetycznym. Ten artykuł odpowiada na pytania: co to jest Nutriscore, jakie są jego założenia, jak go interpretować, a także czy posiada ograniczenia.

NUTRI-SCORE – NOWY SYSTEM ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI

Nutri-Score po raz pierwszy został użyty we Francji w 2017 roku. Został opracowany na prośbę francuskiego ministra zdrowia przez Santé publique France, czyli francuską agencję rządową ds. zdrowia publicznego. Bazuje on na pięciokolorowym systemie oznaczania wartości odżywczej (ang. British Food Standard Agency Nutrient Profiling System, FSA-NPS), stworzonym przez Brytyjską Agencję Standardów Żywności (ang. British Food Standards Agency)1-2.Nutri-Score to pięciokolorowa skala (od koloru ciemnozielonego do czerwonego). Każdy kolor odpowiada innej literze od A do E, gdzie w uproszczeniu ciemnozielone A wskazuje na wysoką jakość odżywczą, a E na produkty, których spożycie powinno być ograniczone.

Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć zielono-żółto-pomarańczowo-czerwone oznakowanie w skali A–E. Jest to Nutri-Score, nowy system znakowania, stosowany w ramach znakowania wartością odżywczą z przodu opakowania. Z uwagi na coraz większą dostępność produktów oznakowanych tym systemem, stanowi on źródło zainteresowania konsumentów, a więc również pacjentów w gabinecie dietetycznym. Ten artykuł odpowiada na pytania: co to jest Nutriscore, jakie są jego założenia, jak go interpretować, a także czy posiada ograniczenia.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane.


Czytaj więcej