menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Menu w chorobach układu krążenia

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Dietetyki wszystkie osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia (CHUK) lub z grupy ryzyka powinny być objęte indywidualnym poradnictwem dietetycznym.

OBIAD

Gotowany na parze łosoś z salsą z mango podany z kaszą jaglaną i surówką z rukoli i żurawiny

Należy pokroić mango i dymkę wraz ze szczypiorem w drobną kosteczkę, dodać sok z limonki, szczyptę chilli i pieprzu cytrynowego. Wymieszać dokładnie i wyłożyć masę na łososia. Łososia i kaszę jaglaną gotujemy na parze. Rukolę mieszamy z żurawiną i pokrojoną w piórka cebulką. Należy skropić sokiem z limonki i olejem lnianym. Orzechy włoskie uprażyć i posypać sałatkę. Łososia podajemy z salsą z mango, obok ułóżoną kaszą jaglaną i surówką z rukoli.

 

Komentarz dietetyka: Łosoś, orzechy włoskie i olej lniany będą doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Dodatkowo gotowanie na parze ryb pozwala na najmniejsze straty tych związków spośród wszystkich innych technik kulinarnych i będzie najbardziej korzystną obróbką termiczną w tym przypadku. W prewencji i leczeniu chorób układu krążenia zaleca się podaż od 250 do 500 mg na dobę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych właśnie z rodziny omega 3. Powinny one pochodzić głównie z ryb i źródeł roślinnych. Kwasy tłuszczowe omega 3 działają korzystnie na układ krążenia poprzez wiele różnych mechanizmów. Ochronny wpływ na CHUK związany jest przede wszystkim z działaniem przeciwzapalnym, antyarytmicznym, właściwościami przeciwzakrzepowymi oraz zdolnością do obniżania stężenia triglicerydów. Dodatkowo żurawina i cebula będą w tym posiłku doskonałym źródłem antyoksydantów, a kasza jaglana wspaniałym źródłem magnezu.

 

PODWIECZOREK

Smoothie wiśniowo-bananowe z dodatkiem liści szpinaku

Do blendera wrzucić rozmrożone wiśnie wraz z sokiem, kawałki banana, liście szpinaku i jogurt naturalny oraz kawałki pomarańczy i miód. Miksować wszystko na gładki koktajl.

 

Komentarz dietetyka: Mrożone owoce oraz szpinak będą doskonałym źródłem antocyjanów. Związki te wykazują korzystny wpływ wynikający przede wszystkim z ich właściwości przeciwzapalnych, zdolności do hamowania agregacji płytek krwi i zdolności do wzmacniania naczyń włosowatych. Ich odpowiednie spożycie będzie bardzo istotne zarówno w prewencji, jak i w leczeniu chorób układu krążenia. Dobrym sposobem na przemycenie większej ilości tych związków w diecie może być przygotowanie koktajlu.

 

KOLACJA

Sałatka z fasolą i natką pietruszki z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej

Ugotowaną białą fasolę wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną i poczekać aż produkty ostygną. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz cebulkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość polać sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, soku i skórki z limonki i przypraw. Posypać prażonymi nasionami słonecznika.

 

Komentarz dietetyka: Fasola, kasza gryczana i nasiona słonecznika będą znakomitym źródłem magnezu, którego odpowiednie spożycie jest bardzo ważne w przypadku chorób układu krążenia. Jego podaż w ilości od 500 mg do 1000 mg może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na brak rekomendacji dotyczącej zaleceń odnośnie jego suplementacji niezwykle ważne będzie dostarczenie odpowiedniej ilości tego składnika z dietą. Dodatkowo tak przygotowany posiłek będzie zawierał korzystne jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oliwy oraz nasion oraz będzie doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i żelaza oraz antyoksydantów.

 

Podsumowanie jadłospisu
Wartość energetyczna 2005 kcal
Białko 93 g
Tłuszcz ogółem 60 g
NKT 10 g
JNKT 24 g
WNKT 21 g
Węglowodany 338 g
Błonnik pokarmowy 45 g
Sód 908 mg
Potas 5551 mg
Wapń 945 mg
Magnez 650 mg
Żelazo 22 mg
Cynk 15 mg
Witamina D 18 ug
Witamina E 23 mg
Witamina B6 5,3 mg
Witamina B12 8 mg
Foliany 441 mg
Witamina C 200 mg

 

NKT - nienasycone kwasy tłuszczowe, JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, WNKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe


O autorze

Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim.


Czytaj więcej